Psyche & Brein
Werken is voor de dommen
Werken is voor de dommen, dat wisten de Griekse filosofen al. Ontstonden de geniaalste ideeën niet tijdens het lanterfanten?
Hoopvolle resultaten van Rilatine bij mensen die stotteren
Rilatine heeft mogelijk een positief effect op mensen die stotteren. Het is echter te vroeg om het geneesmiddel aan te bevelen voor mensen die stotteren, aangezien verder onderzoek noodzakelijk is.
Muziekonderzoek in beweging
Muziek, beweging en emoties liggen in elkaars verlengde. Het Gentse Instituut voor Psychoacoustica en Elektronische Muziek, kortweg het IPEM, neemt die verbanden uitgebreid onder de loep, wat tot verrassende inzichten en toepassingen leidt.
Kan dieet autisme voorkomen?
Het is mogelijk om met een dieet processen in de hersenen te beïnvloeden.
Dodelijke verveling
Jongeren vervelen zich steeds vaker, blijkt uit studie door de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Maar wat is verveling nu eigenlijk?
Wat bezielt daders van een groepsverkrachting?
Steeds vaker halen drieste groepsverkrachtingen de krantenkoppen. Wie zijn deze daders eigenlijk, en hoe komen ze tot zo’n zwaar vergrijp?
Antidepressiva kunnen leiden tot hallucinaties
Hallucinaties zijn zeldzame, maar potentieel ernstige bijwerkingen van moderne antidepressiva.
Meer neuronen, minder angst
Het volwassen brein vormt elke dag nieuwe hersencellen. Deze nieuwe cellen helpen ons de ene herinnering van de andere te onderscheiden – een ontdekking die tot nieuwe behandelingen van angststoornissen kan leiden.
Pesters én hun slachtoffers houden van wapens
Wie betrokken is bij pesten heeft vaker een wapen op zak. Dat maakt de situatie ook gevaarlijk voor anderen in hun omgeving.
Verzorgers die daders worden
Deze week raakte bekend dat een diaken uit Wevelgem mogelijk ruim tien ziekenhuispatiënten zou hebben omgebracht, zonder dat die daarvoor toestemming hadden gegeven. We worden wel vaker opgeschrikt door dat soort berichten. Wat bezielt de daders?
Concentratiespelletjes voorkomen ADHD
Drukke kleuters die de eerste tekenen van ADHD vertonen, kunnen worden geholpen met een nieuwe therapie, waar geen medicatie aan te pas komt.
Slaap goed voor contact tussen hersencellen
Chinese en Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt waarom slaap goed is voor het geheugen. Tijdens bepaalde fases van de slaap worden nieuwe synapsen opgebouwd, verbindingen tussen hersencellen. Dit blijkt uit microscopisch onderzoek aan breinen van muizen.
Empathisch vermogen kan je trainen
Vlot met andere mensen omgaan, vereist dat we ons goed in die anderen verplaatsen. Een vermogen dat we kunnen trainen.
Leuvense wetenschappers manipuleren 'vrije keuze'
Betekent dit dat ook de vrije keuze van mensen te veranderen is?
Cocktailparty in het brein
Ondanks al het achtergrondlawaai kunnen we ons op een druk feest toch focussen op één stem. Verschillende breingebieden werken samen om dat mogelijk te maken.
MS-medicijn verdringt slechte herinneringen
Muizen die het MS-middel fingolimod kregen, vergaten veel sneller waar ze bang voor waren.
Waarom beslissen moeilijk is
Een eiwit bepaalt hoe lang we erover doen om een beslissing te nemen. Tenminste, dat is zo bij vliegen.
Stemmen met de buik
Politicologen gaan ervan uit dat kiezers de standpunten van de diverse partijen tegen elkaar afwegen. Maar zijn kiezers wel zo rationeel? Psychologen hebben aangetoond dat we ons vaak laten leiden door oppervlakkige uiterlijke kenmerken van de kandidaten. En zelfs de plaats waar de stembus staat speelt een rol.