Psyche & Brein
Denkbeeldig consumeren
Uzelf inbeelden dat u bepaald voedsel eet, kan ervoor zorgen dat u het daadwerkelijk minder gaat eten. Uw verbeelding heeft directe gevolgen voor uw handelen.
65-plussers nemen meer financiële risico’s
Ook mentaal gezonde ouderen nemen irrationele beslissingen, met soms zware financiële gevolgen.
Avondmensen hebben andere hersenen
Duitse onderzoekers denken de biologische oorzaak achter slaapritmes te hebben gevonden.
Geen stappen tegen frauderende hoogleraar VU
De Vrije Universiteit (VU) Amsterdam onderneemt geen juridische stappen tegen oud-hoogleraar Mart Bax, die zich schuldig heeft gemaakt aan meerdere vormen van wetenschappelijk wangedrag, fraude en zelfplagiaat.
Gewelddadigheid is een ziektebeeld, net zoals depressie
We kunnen niet om biologische factoren heen als we geweld willen begrijpen, stelt de eminente neurocriminoloog Adrian Raine. ‘Gewelddadig gedrag is een biosociale legpuzzel, met de hersenen als kern.’
Eén mechanisme aan de basis van autisme, schizofrenie en alzheimer
Eiwitten ontdekt die gelinkt zijn met breed gamma aan neurologische stoornissen.
Het belang van ritme
Waarom een goed gevoel voor ritme je een betere lezer maakt.
‘Knuffelhormoon’ betrokken bij autisme
Oxytocine, ook wel ‘knuffelhormoon’ genoemd, is mogelijk betrokken bij het stimuleren van groepsgedrag. Bij kinderen met autisme is dit beloningssysteem vermoedelijk belemmerd.
Wat is een depressie?
Een depressie is niet de vergrotende trap van een depressieve stemming (er is iets pijnlijks gebeurd, je bent droevig gestemd). Depressieve mensen zijn niet zozeer droevig, maar veeleer angstig, snel geïrriteerd en apathisch.
Zo ziet ons brein het verschil tussen één en twee appels
In een oogopslag en zonder veel nadenken zien we het verschil tussen bijvoorbeeld één en twee appels. Negen van tien appels onderscheiden gaat een stuk moeizamer. Hoe komt dat?
Geen ‘game over’ voor bejaarde hersenen
Ouderen die een speciaal ontworpen videospelletje speelden, konden beter multitasken, onthouden en de aandacht vasthouden.
Kijk naar wat ik zeg
In een gesprek is wat we zien soms belangrijker dan wat we horen.
Dove muizen worden driftig
Een gendefect in het binnenoor ligt mogelijk aan de basis van hyperactief gedrag, dat vaak wordt waargenomen bij kinderen met een gehoorbeperking.
Een permanent venster voor de hersenen
Een doorzichtig implantaat in de schedel maakt de behandeling van hersenaandoeningen mogelijk zonder de schedel te moeten openen.
De wetten van de vriendschap
We denken graag dat we veel gemeen hebben met onze goede vrienden. Maar in werkelijkheid blijken dezelfde interesses en karaktertrekken niet zo’n grote rol te spelen. Wel hebben psychologen heel wat andere regels ontdekt die mee bepalen hoe we vriendschappen aanknopen, onderhouden of verbreken.
Bang voor de wiskundeles
Wetenschappers begrijpen steeds beter waar het fout loopt in de hersenen van deze kinderen met dyscalculie.
Gehandicapten krijgen nodeloos antipsychotica
De pillen verhogen het risico op hart- en vaatziekten en brengen geen soelaas voor gedragsproblemen.
Mohammed moet zittenblijven; Wannes niet
Allochtonen hebben meer schoolachterstand en vinden moeilijker een eerste job dan autochtone Vlamingen. Dat ligt niet alleen aan hun socio-economische achtergrond, maar ook aan discriminatie.