Niets is wat het lijkt. En: het kan de beste overkomen, ook mij. Dat was wat voortduren door mijn hoofd flitste bij het samenstellen Eos Special Casestudy's in de psychologie vol verhalen van patiënten die het slachtoffer werden van hun brein.
Door een beroerte, door een drankverslaving, een psychische stoornis, een auto-immuunziekte, de verkeerde genen …
Het levert bizarre verhalen op. Waarbij je op het eerste gezicht denkt: stop die maar in de psychiatrie! Maar dan komt de verklaring. En volgt het inzicht. Wat te denken als je oer-Vlaamse buurman plots met een Marokkaans accent praat? Dat kan best restschade zijn van een beroerte. En wat als je altijd zo rationele moeder ineens overal kleurrijke dwergen ziet rondhuppelen? Heeft ze al jaren last van cataract? Kan daaraan liggen: haar brein produceert visuele hallucinaties bij gebrek aan input van de ogen. En wat als je partner plots de hele dag botergeil is? Dat ligt misschien niet aan jou, maar aan het feit dat ze gestopt is met het slikken van antidepressiva.
Ik begrijp wat Jonna vindt aan gefluister, krakend papier of een hoofdmassage
Bizarre verhalen spreken niet alleen tot jouw en mijn verbeelding, maar ook tot die van wetenschappers. Bijzondere patiënten hebben tot meer inzicht geleid in de psychologie en de hersenwetenschap. We stellen de beroemdste ‘initialen’ – want zo werden ze meestal bekend – aan je voor in een Eos Special.
We focussen ook op de uniciteit van ons allen. Iedereen heeft wel een vreemd kantje. Wanneer is iets ook een stoornis of een aandoening? En als iedereen uniek is, moeten we dan naar therapie op maat gaan?
Zelf herkende ik me het meest in het verhaal over ASMR, vroeger ook wel het ‘breinorgasme’ genoemd. Bestempel het gerust als ietwat gênant, maar ik begrijp wat getuige Jonna vindt aan video’s met fluisterende vrouwen, krakend papier of aan een hoofdmassage. Zelfs terwijl ik er nu over schrijf, krijg ik al lichte tintelingen in mijn hoofd …
Veel leesplezier met deze dikke special van Eos Psyche&Brein vol bijzondere, bizarre casussen en de wetenschappelijke verklaring ervoor. Speciaal voor de zomer op 144 pagina’s en in een luxueus jasje – want de vakantiemaanden vormen het leesseizoen bij uitstek, vind je niet?