Neuroloog Çağatay Aydin (36), die onderzoekt welke neuronennetwerken bijdragen aan zelfherkenning, sleepte de publieksprijs van de Eos Pipet in de wacht. In een online poll kreeg hij bijna een derde van de meer dan drieduizend stemmen achter zijn naam.
Het vermogen om onszelf van anderen te onderscheiden speelt een cruciale rol in sociale interacties. Tekortkomingen in zelfherkenning zijn typisch voor psychiatrische stoornissen zoals schizofrenie en autisme. Çağatay Aydin (KU Leuven) ging na hoe onze hersenen de zintuiglijke informatie over onszelf en anderen precies verwerken, en hoe ze sociale herkenning mogelijk maken.
Aydin stelde labmuizen bloot aan vertrouwde en vreemde geuren. Om nauwkeurig te bestuderen hoe hun hersenen die stimuli verwerken stond de neuroloog mee in voor de ontwikkeling van nieuwe elektroden.
Naar verwachting zal uit de experimenten blijken welke neuronennetwerken bijdragen aan zelfherkenning. Die kennis moet nieuwe mogelijkheden bieden om ontwikkelingsstoornissen als schizofrenie en autisme verder te bestuderen.
Aydin ontvangt een werk van beeldend kunstenaar Nicolas Baeyens, lid van de Jonge Academie.
Dit waren de laureaten:
- Neuroloog Çağatay Aydin (KU Leuven) brengt in kaart hoe de hersenen zintuiglijke informatie over onszelf en anderen verwerken, en hoe ze sociale herkenning mogelijk maken.
- Bioloog Michaël Nicolaï (Universiteit Gent) voert experimenteel onderzoek uit naar de evolutievoordelen van kleuren bij dieren.
- Psycholoog Eleonore Smalle (Universiteit Gent) onderzoekt welke geheugensystemen betrokken zijn bij taalverwerving, en hoe we het snelst een vreemde taal aanleren.
- Scheikundige Sibel Ügdüler (Universiteit Gent) ontwikkelt methodes om plasticverpakkingen goedkoper en kwaliteitsvoller te recyclen.
- Geschiedkundige Marjolein Van Bavel (Universiteit Antwerpen) onderzoekt de historische rol van vrouwen in de wereld van het boksen en worstelen.