Profvoetballer worden: het is de droom van velen, en we snappen allemaal waarom! Toch schuilt er achter de glitter en glamour een duister randje, eenmaal de spots uitgaan.
Andres Iniesta, Stan Collymore en Paul Gascoigne. Het zijn slechts een handvol voorbeelden van (ex-)voetballers die aangaven met mentale gezondheidsproblemen te kampen. Hoe zorg je ervoor dat profvoetballers niet in het befaamde zwarte gat vallen na hun carrière? Sofie Smismans, onderzoeker in de beweging- en sportwetenschappen, zoekt het voor je uit.
Samengevat:
- Voetballers gaan vroeg met pensioen (+/- 35 jaar). Na hun loopbaan lopen ze het risico om in een zwart gat te vallen, mogelijks gepaard met verslavingen en depressies. Dit risico verhoogt indien de identiteit draait rond voetballer zijn.
- Ook voetballers die niet doorbreken, kunnen in een zwart gat vallen.
- Ondanks de financiële zekerheid van voetballers, blijft het belangrijk dat ze zich na hun carrière nuttig maken in de maatschappij ten voordele van hun eigen mentaal en fysiek welzijn.
- Het is belangrijk om in te zetten op bredere, beroepsmatige ontwikkeling van voetballers en hun competenties.
- VUB-onderzoekers ontwierpen een tool die voetballers inzicht geeft in hun competenties en hoe die verder te ontplooien.
- In het buitenland gaan ‘Player development managers’ een-op-een aan de slag met voetballers om hen te helpen in die bredere ontwikkeling. Een dergelijke rol is nuttig gebleken en betreft een interessante practice om ook binnen de Belgische voetbalwereld te integreren.
Dit audiofragment werd opgenomen tijdens het Wetenschapsfestival Brussel 2022, dat samenviel met de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Marokko op het WK voetbal. Op de achtergrond hoor je de wedstrijd.
Ben jij topsporter?
DualCareerTools is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en helpt actieve topsporters, voormalige topsporters en duale carrière begeleiders om hun competenties te versterken voor een succesvolle carrière