Zoë (25) twijfelt al jaren aan de pil. ‘Ik krijg er emotionele buien van, en mijn libido lijdt eronder.’ In aflevering 2 van Ongesteld zet gynaecoloog Hendrik Cammu alles over voorbehoedsmiddelen op een rijtje. Tegelijk kunnen natuurlijke hormonen ook voor problemen zorgen. Dat weet Sarah (38) maar al te goed. Zij lijdt aan premenstruele dysfore stoornis en heeft elke maand zwarte dagen, waarop ze extreem prikkelbaar en depressief is.
In de podcast Ongesteld stelt wetenschapsjournalist Liesbeth Gijsel alle ‘ongestelde vragen’ over menstruatie. Vrouwen vertellen hun verhaal. Experts geven tekst en uitleg.
In deze aflevering kom je onder andere te wete
… waarom je beter geen pil neemt als je rookt of overgewicht hebt
… waarom de pil je zin in seks ondermijnt
… welke voorbehoedsmiddelen er overblijven als je geen hormonale anticonceptie wilt nemen
… hoe het precies zit met de pil en het risico op trombose
… hoe je premenstruele dysfore stoornis herkent
… wat de bacteriën in de vagina daar misschien mee te maken hebben
… waarom geparfumeerd maandverband net kan zorgen voor sterkere menstruatiegeurtjes
… waarom je een tampon niet te lang mag inhouden
De podcast is een samenwerking tussen Eos Wetenschap en Radio 1. Vanaf 17 mei is hij beschikbaar via www.eoswetenschap.eu/ongesteld, www.radio1.be en via de gebruikelijke podcastkanalen. Abonneer je op Eos-podcast 'Vraag het aan' en vind de afleveringen automatisch terug in je feed. Op onze website vind je nog meer achtergrondinformatie.
Shownotes
- Meer informatie over het onderzoek van Mitchel Kappen naar het verband tussen de menstruatiecyclus en de emotionele reacties van vrouwen lees je in dit artikel en op de website van de Universiteit Gent over het onderzoek.
- Via deze links vind je enkele onderzoeken naar het verband tussen de pil en depressieve gevoelens, trombose en borstkanker.
- Meer lezen over het onderzoek naar het vaginaal microbioom kan op de website van het project Isala van de Universiteit Antwerpen. Een onderzoek naar het verband tussen darmbacteriën en mentale problemen vind je hier.
- Het onderzoek naar het verband tussen de menstruatiecup en het toxic shock syndrome waarnaar in deze aflevering verwezen wordt, vind je hier terug. Algemene informatie over het toxic shock syndrome – de ‘tamponziekte’ – kun je hier lezen.