Een op de drie Belgen heeft psychische problemen
30 september 2014 door Eos-redactieAngststoornissen, depressie en slaapproblemen nemen toe.
Stress, verdriet, depressieve gevoelens, slaapproblemen: 32 procent van de Belgen geeft aan een of meerdere van deze problemen te hebben. Dat blijkt uit de Nationale Gezondheidsenquête, waarbij in opdracht van de Belgische overheid ruim tienduizend mensen zijn ondervraagd.
De afgelopen vijf jaar is een sterke stijging te zien. In 2001 gaf ‘maar’ een op de vier ondervraagden aan psychische problemen te hebben. Waarbij opgemerkt moet worden dat bij de eerste gezondheidsenquête, in 1997, het percentage op 31 procent lag.
Psychische problemen blijken vooral voor te komen bij vrouwen en laagopgeleiden, en tijdens de beroepsactieve leeftijd. Maar ook bij jongeren wordt een sterke stijging opgetekend, bijvoorbeeld als het over eetstoornissen gaat. Slaapproblemen zijn het frequentst voorkomende probleem (30 procent van de bevolking heeft er last van), gevolgd door depressieve gevoelens (15 procent) en angststoornissen (10 procent). Het wekt dan ook weinig verwondering dat het gebruik van antidepressiva eveneens is toegenomen (van 3,9 procent frequente gebruikers in 1997 tot 7,6 procent in 2013). Het gebruik van slaap- en kalmeermiddelen, daarentegen, blijft vrij stabiel rond 13 procent.
Zelfmoordpogingen
Gelukkig stijgt het aantal zelfdodingen niet navenant. Al zijn de cijfers sowieso al hoog genoeg: afgelopen jaar dacht 5 procent van de ondervraagden aan zelfmoord, vier op de duizend ondernam ook een poging om een einde te maken aan zijn leven. In het algemeen dacht 14 procent van de Belgen ooit aan zelfmoord, 4 procent ondernam ook een poging. Suïcidale gedachten komen het vaakst voor bij veertigers en vijftigers. De onderzoekers vroegen daarnaast ook naar de lichamelijke gezondheid. Meer dan een op de vijf ondervraagden zei in slechte gezondheid te verkeren. Vooral laagopgeleiden en vrouwen meldden gezondheidsproblemen. Die laatsten ervaren ook meer lichamelijke pijn dan mannen. ‘Biologische, psychische en sociale factoren dragen daar waarschijnlijk toe bij’, klinkt het in het onderzoeksrapport.
Een op de vier Belgen lijdt aan een chronische aandoening, zoals lage rugpijn, artrose of hoge bloeddruk. België ontsnapt niet aan de wereldwijde stijging van zogenoemde welvaarsziekten: sinds 1997 nam diabetes een hoge vlucht (van 2,7 procent naar 5,3 procent), en ook het percentage Belgen met een hoge bloeddruk stijgt. De meeste chronische aandoeningen komen vaker voor bij laagopgeleiden, behalve allergieën. De helft van de Belgen geeft aan pijn of ongemak te ervaren, 41 procent zegt geen enkel gezondheidsprobleem te ondervinden.
De onderzoekers merken op dat het bij een enquête uiteraard om zelfrapportage gaat. Sommige gezondheidsproblemen zullen onvermijdelijk onderbelicht of overbelicht zijn. Toch geeft dit een representatief beeld van de gezondheid van de bevolking, klinkt het. (lg)