Eerste bloedtest voor depressie
16 september 2014 door Eos-redactieBloedtest maakt eerste objectieve diagnose van depressie bij volwassenen mogelijk.
Bloedtest maakt eerste objectieve diagnose van depressie bij volwassenen mogelijk.
De diagnose van depressie is op dit moment gebaseerd op de symptomen die met de aandoening gepaard gaan, zoals een slechte stemming, vermoeidheid en verandering van eetlust. Helaas kunnen deze symptomen ook wijzen op veel andere mentale en fysieke gezondheidsproblemen. Bovendien is de diagnose voor een groot stuk subjectief, want ze is gebaseerd op de mate waarin patiënten over hun symptomen kunnen praten en op de manier waarop artsen die informatie interpreteren. Daardoor worden veel depressies te laat vastgesteld – soms tot 40 maanden na aanvang. Dat bemoeilijkt de behandeling, want hoe langer een behandeling uitblijft, hoe moeilijker genezing wordt.
Amerikaanse onderzoekers namen bloedstaaltjes van 32 mensen bij wie een depressie was vastgesteld en van 32 gezonde controlepersonen. Uit de analyse daarvan bleek dat in het bloed van beide groepen 9 RNA-merkers in verschillende hoeveelheden voorkwamen. Op basis daarvan ontwikkelden de onderzoekers een bloedtest waarmee depressie voor het eerst objectief kan worden vastgesteld.
En de test kan nog meer. Zo voorspelt hij nog vóór de behandeling wie van de depressieve patiënten baat zullen hebben bij cognitieve gedragtherapie. De onderzoekers baseerden zich daarvoor op het specifieke patroon van deze 9 merkers, dat ze alleen vonden bij patiënten die uiteindelijk herstelden van de therapie.
Na 18 weken therapie kan de test bovendien nagaan wie goed op de therapie heeft gereageerd en wie niet. En ten slotte kan ook worden gecontroleerd wie kwetsbaar blijft voor een depressie. Want ook al voelen sommige patiënten zich na therapie beter, toch blijft hun risico op een volgende depressie hoog. (ev)