Elektrische schok wist pijnlijke herinnering
26 december 2013 door Eos-redactieElektroshoktherapie kan specifieke herinneringen verstoren. Dat blijkt uit een onderzoek bij 42 mensen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Elektroshoktherapie kan specifieke herinneringen verstoren. Dat blijkt uit een onderzoek bij 42 mensen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Neurowetenschapper Marijn Kroes en zijn collega’s slaagden erin negatief geladen herinneringen te ‘wissen’ bij een groep depressieve proefpersonen die sowieso behandeld werden met elektroconvulsieve therapie. Deze behandeling kan helpen tegen ernstige depressie, maar ze heeft geheugenproblemen als belangrijkste bijwerking.
De proefpersonen kregen eerst fotoreeksen te zien, begeleid door een voice-over, van twee negatief geladen verhalen: een ernstig auto-ongeluk en fysiek geweld. Een week later kregen ze elk slechts een van deze twee fotoreeksen gedeeltelijk opnieuw te zien, waarna ze een elektrische schok kregen. Kort hierna konden ze de vragen over de net geziene fotoreeks nog goed beantwoorden, maar een dag later al bleek dat de proefpersonen het verhaal bijna volledig vergeten waren, terwijl ze het andere verhaal, dat ze enkel de week voordien zagen, zich nog wel vrij goed herinnerden.
De resultaten suggereren dat een elektrische schok depressieve herinneringen bij patiënten kan wissen. Dat creëert de mogelijkheid om patiënten van trauma's af te helpen. De studie is gepubliceerd in Nature Neuroscience. (at)