‘Emotionele kater’ stimuleert geheugen
28 december 2016 door Eos-redactieGebeurtenissen met een stevige emotionele impact – zowel positieve als negatieve – vergeten we niet snel. Nu blijkt dat diezelfde emoties ook ons algemene geheugen een boost geven.
Gebeurtenissen met een stevige emotionele impact – zowel positieve als negatieve – vergeten we niet snel. Nu blijkt dat diezelfde emoties ook ons algemene geheugen een boost geven.
Het is bekend dat emotievolle gebeurtenissen een impact hebben op de fysiologische en interne status van onze hersenen – in extreem negatieve gevallen spreken we bijvoorbeeld van een trauma. Een impact ook die niet snel vervliegt. Nu hebben Amerikaanse neurologen echter ontdekt dat die ‘emotionele kater’ er ook voor zorgt dat we emotieloze, ‘neutrale’ zaken veel beter onthouden.
De onderzoekers lieten twee groepen van vrijwilligers een aantal foto’s en filmpjes bekijken die zowel zeer emotioneel belanden waren als het tegenovergestelde (neutraal). Eén groep kreeg eerst de ‘emoreeks’ te zien en een half uur later de neutrale beelden. Bij de andere groep was het precies omgekeerd.
Tijdens het kijken naar de beelden namen de onderzoekers hersenscans. Daarenboven moesten alle vrijwilligers zes uur na de voorstelling een geheugentest afleggen. Het verschil was frappant. De groep die eerst de emoreeks had bekeken scoorde veel beter op de test – ook wat betreft het herinneren van de neutrale beelden.
Uit de resultaten van de hersenscans konden de vorsers opmaken dat emotioneel beladen content de hersenen in een bepaalde ‘state of mind’ brengen die beter doet onthouden. (sst)
Lila Davachi, New York University, VS in Nature Neuroscience