Gehypnotiseerde hersenen
28 juli 2016 door MVAls je onder hypnose bent, sta je op automatische piloot. Dat komt door veranderingen in de verbindingen tussen de hersendelen.
Het woord ‘hypnose’ roept bij velen een beeld op van purperen mantels en hoge hoeden. De goochelaar die zijn slachtoffer volledig willoos maakt. Hypnose is meer dan dat. Therapeuten kunnen het gebruiken om angst, pijn, trauma’s, fobieën en zelfs verslavingen te behandelen. Toch weten we weinig over wat er gebeurt tijdens hypnose. Neurowetenschappers van de Universiteit van Stanford onderzochten hoe hypnose veranderingen veroorzaakt in de doorbloeding van de hersenen.
Niet denken maar doen
Hypnose veroorzaakt drie belangrijke veranderingen in de hersenen, ontdekten de onderzoekers. Ten eerste is er minder activiteit in het gebied van de hersenen dat actief wordt als er iets opvallends gebeurt. ‘Je bent zo geabsorbeerd door de hypnose dat je nergens anders meer aan denkt’, legt onderzoeker David Spiegel uit.
Ten tweede vergroot de connectie tussen de hersenen en het lichaam, doordat zich tussen twee specifieke hersengebieden meer verbindingen vormen. Die verbindingen helpen de hersenen te begrijpen wat er gebeurt in het lichaam en het te controleren.
De derde verandering zorgt voor een loskoppeling van iemands acties en diens bewustzijn van de actie. ‘Het is alsof je ergens zo in opgaat dat je niet meer nadenkt over hoe je het moet doen. Je doet het gewoon’, verduidelijkt Spiegel.
Groter doelpubliek
‘Met deze kennis kunnen we in de toekomst misschien de hersenen stimuleren zodat hypnose beter werkt’, zegt Spiegel. Slechts tien procent van de mensen laat zich makkelijk hypnotiseren. Als het mogelijk is om de rest van de mensen vatbaarder te maken voor hypnose door de hersenen te stimuleren, kan die therapie een veel groter doelpubliek bereiken. (mvdh)