Een op de zeven studenten vertoont zelfverwondend gedrag, blijkt uit onderzoek van Glenn Kiekens. Met begeleiding kun je dat aantal met de helft verminderen, meent hij. Zijn onderzoek wordt bekroond met de POWER, een nieuwe prijs van het blad Eos Psyche&Brein.
Beeld: Josefien Tondeleir
Glenn Kiekens (KU Leuven, Tilburg University en gesteund door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek) ontwikkelde een digitale tool om jongeren te identificeren die het risico lopen om zelfverwondend gedrag of mentale problemen te ontwikkelen. De overgang van het middelbaar onderwijs naar de universiteit blijkt een kwetsbare periode. Een op de zeven 18-jarigen gaat zichzelf dan voor het eerst verwonden. ‘De studententijd is niet voor iedereen een feest’, zegt Kiekens. ‘Sommige jongeren zijn eenzaam, ze hebben het moeilijk om nieuwe vrienden te maken. En de druk om te presteren is hoog.’ Uit Kiekens’ onderzoek kwamen ook andere risicofactoren naar voren, zoals een zelfkritische persoonlijkheid of gepest worden.
‘Het zou een goed idee zijn om alle eerstejaarsstudenten een online bevraging te laten invullen. Dan kun je vervolgens de jongeren die het meeste risico lopen op problemen, op de juiste manier ondersteunen. Als je focust op de twintig procent hoogste risicoprofielen, dan kun je volgens ons model bij de helft van hen voorkomen dat het probleem ontspoort.’ Bijvoorbeeld door hen te coachen in sociale vaardigheden of omgaan met emoties.
Voor zijn onderzoek krijgt Glenn Kiekens de POWER, de Paul Ooms-award voor research naar mentaal welzijn. De jury prijst Kiekens’ werk als ‘maatschappelijk zeer relevant, want de problematiek betreft een grote groep jongeren. Het preventie-aspect van het onderzoek kan verlichting bieden voor de lange wachtlijsten voor psychologische hulp en toont dat de verantwoordelijkheid voor het mentaal welzijn van jongeren ook bij de samenleving ligt.’ Kiekens wordt gelauwerd op 5 december, tijdens een event bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) in Brussel, en ontvangt een geldprijs van 5.000 euro.
Met de award bekroont Eos Psyche&Brein een beloftevolle onderzoeker die in Vlaanderen actief is rond geestelijke gezondheid en/of verslavingsproblematiek. Met deze award wil het wetenschapsblad het belang hiervan op een positieve manier onder de aandacht van het grote publiek brengen. De naam is een aandenken aan de man (gedelegeerd bestuurder Paul Ooms) en de vereniging (Studie- en Aktiecentrum voor maatschappelijke welzijnszorg, S.A.W.) die jarenlang geijverd hebben voor zowel studie als actie in deze sector.
Lees ons interview met Glenn Kiekens
'Je kunt niet eisen dat jongeren onmiddellijk stoppen met zichzelf snijden'
Of beluister het podcast-interview
Wie met vragen zit of nood heeft aan een gesprek kan terecht bij:
- Awel voor kinderen en jongeren op het gratis nummer 102 of via chat op awel.be
- Tele-onthaal is er voor jongeren en volwassenen op het gratis nummer 106 of via chat op tele-onthaal.be
- Voor vragen rond zelfdoding kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op de website zelfmoord1813.be. In Nederland kun je bellen naar 0800-0113 en terecht op 113.nl