Hoe onderhandel je over je salaris?
21 augustus 2014 door DLWilt u meer verdienen? Vijf tips om succesvol te onderhandelen met uw baas, gebaseerd op recente inzichten uit de psychologie.
Wilt u meer verdienen? Vijf tips om succesvol te onderhandelen met uw baas, gebaseerd op recente inzichten uit de psychologie.
1. Doe zelf het eerste bod
Het eerste bedrag dat aan de onderhandelingstafel wordt uitgesproken, heeft een cruciale invloed. Het gaat meestal als referentiepunt fungeren. Wacht dus niet af tot uw werkgever met een salarisvoorstel komt, maar doe zelf het eerste bod. Een hoger begingetal leidt uiteindelijk vaak tot een hoger salaris. Omgekeerd geldt hetzelfde: hoe lager een werkgever opent, hoe lager het definitieve loon uitvalt.
2. Wees nauwkeurig
Precieze getallen geven de indruk dat u er goed over hebt nagedacht. Zeg dus niet dat u 3.000 euro bruto per maand wil, maar 2.960. Ook al is dat laatste getal lager, studies wijzen uit dat het u uiteindelijk meer zal opbrengen. Om te beginnen maakt u uw werkgever met een exact bod meteen duidelijk dat u goed geïnformeerd bent. Bovendien zal hij geneigd zijn om met kleinere intervallen te werken dan bij een rond gedrag – hij zal er bijvoorbeeld in stappen van tien euro iets willen af krijgen, en niet in stappen van 100. Tegelijk mag u dit ook niet té ver doordrijven: begint u met cijfers na de komma, dan kan dat wat belachelijk overkomen.
3. Wees ambitieus, maar niet onbeschoft
Bedenk voor uzelf hoeveel u zou willen verdienen, en hou daarbij rekening met wat collega’s met een soortgelijke opleiding en beroepservaring krijgen, en wat andere bedrijven betalen. Een mooi bedrag in uw hoofd? Doe er dan 8 à 15 procent bovenop, want de tegenpartij verwacht sowieso dat u nog wat toegeeft. Meer dan 15 procent hoger starten dan wat realistisch is, kan echter heel brutaal overkomen.
4. Hou vol
Kunt u zelf niet met een eerste bod komen, maar moet u reageren op een bedrag dat uw werkgever al had vastgelegd? Laat u niet afschrikken. Probeer u in te leven in uw werkgever, vraag u af waarom zijn bedrag eigenlijk te laag is en kom met die argumenten op de proppen.
5. Laat niet in uw kaarten kijken
Vaak gaan onderhandelingen, zeker als het over een nieuwe job gaat, niet alleen over het loon, maar ook over het uurrooster, vakantiedagen, flexibiliteit of thuiswerk. Zeg niet meteen wat voor u erg belangrijk is – bijvoorbeeld één dag in de week thuis werken – want dan stelt u zich zwak op. Gehaaide onderhandelaars zullen u zo ver krijgen dat u tekent voor een lager salaris dan u had gewild, want zij geven toch toe aan uw belangrijkste wens van thuiswerk? Tegelijk kan het goed zijn om troeven achter de hand te houden – bijvoorbeeld dat u bereid bent af en toe avondwerk te doen – en die pas op tafel te leggen om een te laag tegenbod van uw werkgever naar omhoog te krijgen.
Dit artikel is gebaseerd op een uitgebreid artikel uit het nieuwe nummer van Psyche&Brein.