‘Zonder pijnstillers kom ik mijn maandstonden niet door’, zegt Babs (39). Blijven werken of studeren tijdens die dagen van de maand is vaak niet evident. Veel pijn kan wijzen op endometriose, een aandoening waar een op de tien vrouwen aan lijdt. In aflevering 3 van Ongesteld legt expert Carla Tomassetti het verschil uit tussen ‘normale’ en ‘abnormale’ menstruatiepijn.
In de podcast Ongesteld stelt wetenschapsjournalist Liesbeth Gijsel alle ‘ongestelde vragen’ over menstruatie. Vrouwen vertellen hun verhaal. Experts geven tekst en uitleg.
In deze aflevering kom je onder meer te weten
… welke symptomen wijzen op endometriose
… of yoga kan helpen tegen menstruatiepijn
… hoe je menstruatiepijn kunt simuleren (een interessant experiment voor de mannen onder ons)
… waarom menstruatieverlof misschien geen goed idee is
… dat je tijdens je menstruatie de briljantste ideeën kunt bedenken
… hoe je je menstruatiecyclus in je voordeel kunt uitbuiten
De podcast is een samenwerking tussen Eos Wetenschap en Radio 1. Vanaf 17 mei is hij beschikbaar via www.eoswetenschap.eu/ongesteld, www.radio1.be en via de gebruikelijke podcastkanalen. Abonneer je op Eos-podcast 'Vraag het aan' en vind de afleveringen automatisch terug in je feed. Op onze website vind je nog meer achtergrondinformatie.
Shownotes
- Het experiment in deze aflevering, de ‘menstruatie challenge’, komt uit de koker van het Nederlandse Menstruatie Voorlichtingsinstituut. Meer informatie vind je op de website van het instituut.
- Op de website van Gezondheid en Wetenschap vind je begrijpelijke en betrouwbare informatie over de aandoeningen die aan bod komen in deze aflevering: adenomyose en endometriose. Wat zijn de symptomen, welke behandelingen bestaan er?
- In de aflevering wordt verwezen naar onderzoek dat erop duidt dat er een productiviteitsverlies is van negen dagen per jaar omwille van menstruatie. De studie van de Radboud Universiteit vind je hier terug.
- In een ander onderzoek bevroeg dezelfde universiteit een grote groep vrouwen over de last die ze ervaren door hun menstruatiecyclus. Alle resultaten kun je hier lezen.
- Ruim vier op de tien 13-jarige meisjes in Vlaanderen ervaart haar menstruatie als pijnlijk. Het onderzoek dat aangehaald wordt in deze aflevering vind je hier terug.