Psyche & Brein

Honden zijn bang, en hun baasjes werken dat zelf in de hand

Drie van de vier honden zijn angstig. De boosdoeners voor hun gedragsproblemen? Hun genen, en overbeschermende baasjes.

Dit is een artikel van:
Scientific American

Onweer, een bezoekje aan de hondenwei, oudejaarsavond. Veel hondenbezitters houden hun hart vast bij zulke gelegenheden. 

Een bevraging van de baasjes van ruim 13.700 Finse honden wijst uit dat 72 procent van de dieren angstgerelateerde gedragsproblemen vertoont. Vaakst voorkomend was angst voor harde geluiden, en dan vooral van vuurwerk. Die gevoeligheid voor geluid kwam vaker voor bij oude dan bij jonge honden. Die waren dan weer meer geneigd om dingen te beschadigen of te gaan urineren als ze alleen werden gelaten. Ook tussen mannetjes en vrouwtjes was er een verschil: die eerste zijn vaker hyperactief en agressief.  

Mensen die hun hond uit het asiel halen, gaan vaak te voorzichtig met hen om, meent James Serpell van de universiteit van Pennsylvania, die niet betrokken was bij het onderzoek. “Ik noem het helikopterouderschap bij honden. De dieren worden niet voldoende blootgesteld aan normale sociale interacties, speelgedrag en rollebollen met andere honden. Dat is vragen om problemen.”

Mensen hebben honden gefokt om vee te hoeden of te bewaken, waardoor sommige rassen mogelijk voorbestemd zijn om compulsief gedrag te vertonen

Ook de genen spelen een rol. De Finse geneticus Hannes Lohi, die het onderzoek uitvoerde, concludeerde dat er veel verschil zit tussen de rassen. De Lagotto romagnolo is bijvoorbeeld vaak bang van de donder, de schnauzer is vaak agressief tegenover vreemden, de border collie jaagt licht en schaduw achterna en de Staffordshire bull terriër loopt zijn eigen staart achterna. Mensen hebben honden gefokt om vee te hoeden of te bewaken, waardoor sommige rassen mogelijk voorbestemd zijn om compulsief gedrag te vertonen, zegt Lohi.  

Hij wil nu de verschillende risicofactoren die honden voorbestemmen tot dwangmatig, angstig of agressief gedrag ontrafelen: welke rol spelen omgeving, levensstijl en genetica precies? “Uiteindelijk willen we ook weten hoe bruikbaar honden kunnen zijn om een model te ontwikkelen voor menselijke angst en welke risico- en beschermende factoren ze met ons delen.”

 

Meer weten over emoties bij dieren? Luister dan naar deze aflevering van Eos-podcast 'Vraag het aan', ook te beluisteren in je favoriete podcastkanaal:

 

 

Bron: Prevalence, Comorbidity, and Breed Differences in Canine Anxiety in 13,700 Finnish Pet Dogs. Hannes Lohi e.a. in Scientific Reports, 2020.