Mogelijk zijn robots in de toekomst niet alleen in staat tot seks, maar kunnen ze ook intieme relaties onderhouden.
De robot is bezig aan een opmars. Ook de seksrobot. Het prijzige technologische snufje is speciaal gebouwd om seks mee te hebben. Hoe fijn is het om seks met een apparaat te hebben? En kun je ook een relatie opbouwen of verliefd worden?
De seksrobot van de toekomst is waarschijnlijk autonoom. Dat wil zeggen dat de robot zelf bepaalt, zonder besturing van buitenaf, wat hij of zij gaat doen. De seksrobot heeft de nodige lichaamsdelen en -openingen die nodig zijn voor seks. Ontwikkelaars werken eraan om de robots realistischer, meer als mensen, te laten reageren. Bijvoorbeeld op aanrakingen. Met behulp van kunstmatige intelligentie is straks ook een gesprek tussen de seksrobot en de mens mogelijk. Allemaal om het genot van de gebruiker naar een hoger niveau te tillen.
Het is lastig om te onderzoeken hoeveel gebruikers er al zijn, en hoeveel mensen geïnteresseerd zijn in seks met een robot. Seks is vaak taboe. Seks met robots al helemaal. Wetenschappelijk onderzoek naar seksrobots en de interactie met mensen staat bovendien nog in de kinderschoenen. We weten dus eigenlijk niet goed hoe gebruikers het vinden om seks met een robot te hebben. Als hun partner seks met een robot zou hebben, zouden vooral vrouwen en jongeren dat wel als overspel bestempelen. Dat blijkt uit een brede bevraging bij Belgen naar hun houding tegenover robots. Maar dat zegt niks over de vraag of mensen überhaupt zin hebben in seks met robots. Hoewel sommigen misschien alleen seks willen, hebben de meeste mensen behoefte aan een intieme relatie naast de seks. Bij intimiteit ervaar je dat je je prettig voelt bij elkaar en elkaar aanraakt zonder seksuele intenties. Wie een intieme relatie heeft, ervaart ook vertrouwen en vriendschap: je kunt met elkaar praten. Mogelijk zijn robots daar in de toekomst toe in staat. Dan is het misschien niet vreemd om een relatie of andere band met een robot op te bouwen. Of zelfs om verliefd te worden.
De robot van de toekomst is wellicht niet alleen in staat tot seks, maar ook tot een intieme relatie met een mens
Is het nodig dat zo’n robot er als een mens uitziet? Waarschijnlijk niet. We zijn nu ook gehecht aan objecten of technologie. Denk maar aan de waarde die je telefoon of auto voor je heeft. Toch zien de seksrobots van nu er vaak uit als een soort hyperseksuele versie van de vrouw. Mannelijke seksrobots zijn pas de jongste twee jaar op de markt. Ook die lijken op porno-stereotypen. Daarmee moeten we oppassen. De robots moeten geen verkeerd beeld schetsen van mannen- en vrouwenlichamen of van wat ze willen en kunnen op het gebied van seks. We moeten bovendien kritisch kijken naar de ontwikkeling van seksrobots. Wat voor effecten heeft dat bijvoorbeeld op de gebruiker, de omgeving en de hele maatschappij? En zouden seksrobots mensen met lichamelijke of mentale beperkingen kunnen helpen?
Waarschijnlijk duurt het nog een poosje voordat we accepteren dat mensen seks hebben met robots en relaties met ze opbouwen. Robots zouden er in ieder geval niet alleen moeten zijn voor mensen met problemen, maar juist voor iedereen. En als we de gevaren goed in kaart brengen, moet we allemaal kunnen genieten van de voordelen van deze technische snufjes.
Charlotte Jewell onderzoekt aan het onderzoekscentrum imec-SMIT van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) de inzet van robots in verschillende omgevingen zoals fabrieken en zorginstellingen. Daarnaast bestudeert ze het vooruitzicht van intieme relaties tussen mensen en robots. Wetenschapsjournalist Anouk Bercht legde haar deze vraag voor en tekende haar antwoord op.