Mannen dromen over rampen, vrouwen over persoonlijke conflicten
29 januari 2014 door Eos-redactieNachtmerries zijn meer emotioneel geladen dan slechte dromen, maar angst speelt zelden een rol.
Nachtmerries zijn meer emotioneel geladen dan slechte dromen, maar angst speelt zelden een rol. Dat leiden onderzoekers van de université de Montréal af uit de droomdagboeken van 572 vrijwilligers.
De onderzoekers verzamelden 253 nachtmerries en 431 slechte dromen. De onderzoekers ontdekten dat angst zelden aanwezig is in onze dromen. Wel gevoelens van droefheid, verwarring, schuld en afgunst.
Fysiek geweld is het vaakst voorkomende thema in nachtmerries. Soms is het gevoel van een bedreiging of een onheilspellende sfeer zo sterk dat de drommer ontwaakt. Mannen hebben meer nachtmerries met thema's als natuurrampen of oorlog, terwijl vrouwen vaker dromen over persoonlijke conflicten. Slechte dromen zijn subtieler. Ze gaan meestal over persoonlijke gevoelens en conflicten.
Waarom we precies dromen, weten de onderzoekers nog niet. Een mogelijke verklaring is dat dromen reflecties zijn van ons dagelijkse leven. Volgens een andere theorie zijn het storingen in het zenuwstelsel. Wat we wel met zekerheid weten, is dat we dromen tijdens de REM-slaap, een periode die per nacht drie tot vijf maal voorkomt.
Een van de doelen van het onderzoek was het verschil tussen een nachtmerrie en een slechte droom beter te begrijpen. 'We weten meer nu', zegt onderzoeker Antonio Zadra. 'Dankzij deze studie kunnen we beter zien dat gewone dromen, slechte dromen en nachtmerries deel uitmaken van hetzelfde neurocognitieve proces. Hoe en welk proces precies? Dat moet nog worden vastgesteld.' (bh)