Stress door tegenstrijdige berichten op sociale media
18 oktober 2017 door MVAmerikaanse psychologen benadrukken het belang van correcte berichtgeving tijdens crisissituaties.
Wie tijdens een gevaarlijke situatie afhankelijk is van tekstberichten of updates van niet-officiële bronnen op sociale media, ondervindt meer stress. Dat besluiten gedragswetenschappers en psychologen aan de Universiteit van California. Ze onderzochten het gedrag van studenten tijdens een schietpartij op een universiteitscampus.
Geruchten op Twitter
Enkele dagen na de schietpartij vulden vierduizend studenten, die twee uur vastzaten op de campus, een vragenlijst in. Die peilde naar hun communicatiekanalen tijdens de schietpartij, en naar hoeveel stress ze ondervonden. De wetenschappers analyseerden ook Twitterberichten.
Tijdens de schietpartij, communiceerden de autoriteiten op de campus negentig minuten lang niet. In die periode regende het op Twitter geruchten en retweets. De studenten bleken daardoor de meer negatieve emoties te ervaren. ‘Tijdens een crisissituatie wil iedereen graag op de hoogte blijven van wat er gebeurt. Zijn er geen of onregelmatige berichten van officiële bronnen, dan is de kans groot dat geruchten de leemte vullen’, zegt onderzoeksleider Roxane Cohen Silver.
Regelmatige updates noodzakelijk
Vroeger richtten mensen zich tot de radio en de tv voor updates. Vandaag blijven we vaak op de hoogte door sociale media. Die stellen hun gebruikers bloot aan niet-geverifieerde, tegenstrijdige berichten. ‘Daarom is het belangrijk dat de autoriteiten regelmatig updates versturen, met indien mogelijk nieuwe details. Ze zouden sociale mediakanalen in de gaten moeten houden om geruchten van in het begin de kop in te drukken', besluit onderzoeker Nickolas Jones.