Traditionele kanalen, zoals televisie en printmedia, verliezen terrein, terwijl sociale media een steeds prominentere rol spelen in het vormen van politieke opinies.
Het jaar 2024 was op politiek vlak een heel belangrijk jaar voor België, met zowel federale, Europese en lokale verkiezingen op de agenda. Voor het eerst mochten jongeren vanaf 16 jaar ook deelnemen aan de Europese verkiezingen, wat deze stembusgang extra bijzonder maakte. Dit historische moment bracht een unieke kans om te onderzoeken hoe jongeren zich politiek informeren en hoe hun stemgedrag wordt beïnvloed. Een opvallend inzicht komt uit het onderzoek ‘Politiek voor Gen Z’ (uitgevoerd aan de Artevelde Hogeschool), dat aantoonde dat maar liefst 55% van de Vlaamse jongeren hun stemgedrag laat beïnvloeden door politieke posts van bekende sociale media figuren, zoals influencers en BV’s. Platformen zoals TikTok en Instagram spelen hierin een cruciale rol, die alsmaar belangrijker worden voor de jeugd vanwege hun visueel en beknopt karakter.
Dit inzicht is belangrijk omdat het een fundamentele verschuiving laat zien in hoe jongeren politiek beleven en hoe informatie hen bereikt. Traditionele kanalen, zoals televisie en printmedia, verliezen terrein (hoewel deze nog steeds belangrijk zijn), terwijl sociale media een steeds prominentere rol spelen in het vormen van politieke opinies. Dit benadrukt niet alleen de kracht van visuele platforms in het beïnvloeden van jongere generaties, maar het onderstreept ook de noodzaak voor beleidsmakers, onderwijsinstellingen en mediaorganisaties om jongeren beter te ondersteunen in het kritisch evalueren van informatiebronnen en bewuste politieke keuzes te maken in een digitale omgeving.