Thuis zijn er talloze afleidingen, waardoor je je werk makkelijker uitstelt en uiteindelijk niet klaar krijgt. Velen die door de recente maatregelen voor het eerst thuiswerken, worstelen met die verleidingen. Deze strategieën kunnen je helpen uitstelgedrag te verminderen en productief te blijven.
1. Stel een duidelijk werkschema op
De thuisomgeving ontbeert de structuur van een werkomgeving met getimede pauzes en duidelijke start- en eindtijden. Door een schema te maken dat is afgestemd op het werk dat je wil doen, kan je die ontbrekende structuur toevoegen. Zo verminder je uitstelgedrag.
Maak dus een plan voor je werk met duidelijke en realistische doelen van wat je binnen een bepaald tijdsbestek wil bereiken. Wil je een rapport van tien pagina’s schrijven, dan kan het helpen om die taak op te delen in kleinere en beter behapbare stappen, die minder overweldigend zijn. Begin bijvoorbeeld met achtergrondonderzoek, stel vervolgens een overzicht op van de opbouw van het rapport, en zet daarna een doel op om een specifiek aantal pagina's per dag te schrijven.
Die werkmethode, waarbij je een grotere taak in stukken opdeelt, zorgt er bovendien voor dat je meerdere kleine successen boekt. Je voelt je al gauw gemotiveerder en productiever.
Hoe je je thuiswerk ook organiseert, probeer redelijke pauzes te nemen. Plan maaltijden en korte pauzes in op vaste momenten om je geest op te frissen. Maar wees voorzichtig: korte pauzes waarbij je persoonlijke mails of sociale media checkt, kunnen uitlopen in volledig uitstelgedrag. Beperk dus je pauzetijd.
2. Pak taakonzekerheid aan
Als je moeite hebt om aan een bepaalde taak te beginnen of een opdracht af te ronden, dan komt dat mogelijk doordat je niet zeker weet wat er moet gebeuren om het werk te voltooien. Als je thuis werkt kan het moeilijker zijn om snel antwoorden te krijgen op je diverse vragen daarover. Mensen hebben de neiging taken uit te stellen als ze onduidelijk of verwarrend zijn en wanneer ze niet zeker weten wat ze moeten doen.
Een oorzaak is dat zulke taken onzekerheid kunnen creëren en twijfel en zelfkritiek opwekken. Uitstel komt vaker voor wanneer je bij een bepaalde taak onaangename gevoelens ervaart.
Voordat je aan een nieuwe of onbekende taak begint, ga je het best na of je duidelijke richtlijnen hebt over wat er moet gebeuren. Omdat je niet altijd weet welke informatie ontbreekt, moet je soms aan de taak beginnen om te weten welke informatie je nog mist.
Bewuster die onzekerheid ervaren is de eerste stap om ze aan te pakken en actie te ondernemen om de nodige informatie te krijgen. Een lijst van belangrijke contactpersonen bij de hand hebben ter ondersteuning kan helpen wanneer je merkt dat je vast komt te zitten.
3. Geef afleiding geen kans
Thuis werken gaat gepaard met afleidingen die je concentratie verstoren. In een rustige ruimte werken waar weinig familieleden of huisgenoten passeren is een goede eerste stap. Maar werken op afstand betekent wellicht ook dat je online moet zijn, en je dus toegang hebt tot digitale verleidingen.
De verleiding om kattenfilmpjes te bingen is veel groter als je je werk stresserend vindt
Sommigen kunnen makkelijk aan die diverse afleidingen weerstaan, waar ze ook zijn. Maar als je werk verricht dat je saai of stresserend vindt, of waarbij je aan jezelf twijfelt, dan is de verleiding om grappige kattenfilmpjes te bingen veel groter. De afleiding wordt een ontsnapping.
Door te bepalen hoe en wanneer je online mag gaan voor niet-werkdoeleinden, beperk je de blootstelling aan afleiding tot een minimum, en daarmee ook het risico dat je gaat uitstellen.
4. Plan onderbrekingen in
Zelfs de beste strategieën kunnen uit elkaar vallen door onverwachte onderbrekingen. Als je niet voorbereid bent, kan dat ene telefoontje van je moeder je hele werkschema overhoophalen.
Een effectieve aanpak om de kloof te dichten tussen wat je wil doen en wat je echt doet is om specifieke ‘als-dan’-plannen te maken. Denk na over welke onderbrekingen zich kunnen aandienen en oefen hoe je zal reageren. Je kan dat telefoontje van je moeder ‘onschadelijk’ maken door te vragen of ze je na het werk kan terugbellen.
5. Schat je werk naar waarde
Ook een gebrek aan positieve gevoelens over een taak kan bijdragen tot uitstelgedrag. Als je thuiswerkt, word je omringd door dingen die voor jou persoonlijk belangrijk zijn. Ze kunnen je werk in vergelijking minder betekenisvol doen lijken.
Dat contrast kan het moeilijk maken om gefocust en productief te blijven. Herinner jezelf eraan waarom je werk belangrijk en waardevol is. Zo breng je de schalen opnieuw in evenwicht. Je vergroot je positieve gevoelens ten aanzien van je werk te vergroten en vermindert je uitstelgedrag tijdens het thuiswerken.