Twaalf minuten mindfulness per dag voor meer aandacht
30 juni 2022 door AH‘De helft van je leven gaat aan je voorbij zonder dat je het in de gaten hebt. En waarom? Omdat je er niet met je aandacht bij was.’ Neurowetenschapper Amishi Jha pakt haar lezers vanaf de eerste pagina bij de kladden.
Zowel aan de hand van haar eigen onderzoek als via voorbeelden uit haar privé‑leven maakt ze duidelijk hoe belangrijk onze aandacht is: aandacht bepaalt wat er in het bewustzijn komt.
Onze aandacht werkt met drie subsytemen: een ‘zaklamp’ om te focussen, een ‘lichtbundel’ waarmee we kunnen opmerken wat er in onze omgeving gebeurt, en een ‘jongleur’ die helpt om ons gedrag af te stemmen op onze doelen. Omdat deze subsystemen ieder in het cognitieve, sociale én emotionele domein opereren, is aandacht niet alleen een kwestie van het schrijven van een e-mail. We hebben ook aandacht nodig om contact te maken met anderen en om te beoordelen of onze emotionele reacties in verhouding zijn tot de situatie.
Complexe systemen kunnen op veel verschillende manieren ontsporen, en dat geldt ook voor aandacht. Aandacht is kwetsbaar voor stress en dreiging. Dat is geen probleem van onze digitale consumptiemaatschappij, maar een probleem dat zo oud is als de mensheid zelf. En dat geldt ook voor de oplossing: mindfulness – twaalf minuten per dag is volgens Jha genoeg.
Is haar boek Peak Mind daarmee het zoveelste boek over dit wondermiddel? Beslist niet. Jha gaat terug naar de basis en beschrijft stap voor stap het oorspronkelijke doel: het verbeteren van de aandacht. Dat is voor iedereen heilzaam en kan soms - bijvoorbeeld voor militairen en brandweerlieden - zelfs het verschil maken tussen leven en dood.