Virtuele realiteit tegen depressie
15 februari 2016 door Eos-redactieComputersimulaties kunnen mensen met een psychische aandoening leren om anders te reageren in stressvolle situaties en minder streng te zijn voor zichzelf.
Computersimulaties kunnen mensen met een psychische aandoening leren om anders te reageren in stressvolle situaties en minder streng te zijn voor zichzelf. Daarom kan virtuele therapie nuttig zijn bij de behandeling van depressie.
Tijdens een onderzoek van University College London stapten 15 volwassenen met een depressie met behulp van een Virtual Reality (VR)-bril in een virtuele situatie waarin ze een wenend kind moesten troosten. Naargelang het droevig kind meer getroost werd, stopte het met huilen. Nadien werden de troostende woorden en gebaren herhaald voor de depressieve patiënt zelf. Die situatie werd driemaal per week herhaald. Een maand later bleek dat negen patiënten werkelijk beter reageerden in bepaalde situaties.
De wetenschappers willen de virtuele therapie in de toekomst nog testen op een grote controlegroep. Als de techniek succesvol blijkt, zou dat een grote vooruitgang zijn in de strijd tegen mentale aandoeningen zoals depressies en angststoornissen aangezien het een goedkope en eenvoudige behandeling is die patiënten gewoon thuis kunnen volgen. (aw)