De helft van de vrouwen wereldwijd ervaart stemmingswisselingen in de dagen voorafgaand aan de menstruatie. Gentse onderzoekers doen onderzoek om de oorzaken daarvan beter in kaart te brengen.
Wanneer die symptomen zo ernstig worden dat ze het dagelijks leven verstoren, spreken we van premenstrueel syndroom (PMS). PMS wordt voornamelijk veroorzaakt door fluctuaties in de vrouwelijke hormoonhuishouding, met name in de niveaus van oestrogeen en progesteron. Maar hoe deze hormonale veranderingen precies leiden tot stemmingswisselingen, blijft onduidelijk.
Kunnen cognitieve factoren een rol spelen?
Sommige vrouwen voelen zich alsof ze twee verschillende identiteiten hebben. Ze ervaren veranderingen in hun uiterlijk, emoties en sociaal gedrag vóór hun menstruatie, waardoor ze zich onzeker voelen. Zodra de menstruatie begint, keren ze terug naar hun ‘normale’ zelf. Onderzoek suggereert dat vrouwen met matige tot ernstige PMS meer piekeren en stress ervaren gedurende hun cyclus dan vrouwen met milde of geen PMS.
Toch begrijpen we nog niet alles. Zijn vrouwen gevoeliger voor stressoren in de week vóór hun menstruatie, wanneer oestradiol (een soort oestrogeen) en progesteron hun laagste niveaus bereiken (zoals weergegeven in figuur 1)? En is dit verschil gekoppeld aan de ernst van PMS? Dat zijn de vragen die we proberen te beantwoorden.

Daarom voeren we een grootschalige studie uit om de cognitieve risicofactoren (sommige ongezonde denkgewoonten, zoals altijd maar weer over dingen nadenken, de neiging om problemen op een bijzonder slechte manier te bekijken, enz.) van PMS te onderzoeken. Om ons doel te bereiken, hebben we minstens 5.000 vrouwen nodig. Help dus mee door dit bericht te delen met anderen die geïnteresseerd zouden kunnen zijn of om simpelweg meer aandacht te vragen voor PMS! Onze studie vindt volledig online plaats en deelname is eenvoudig en toegankelijk. De enquête duurt 15-20 minuten en bevat vragen over je gedachten en ervaringen in de week vóór je menstruatie. Je kan ook deelnemen als je anticonceptie gebruikt.