In aflevering 1 van Ongesteld vertelt Hannah (16) over haar eerste keer. ‘Je gaat niet voor de hele speelplaats roepen: Hé gasten, ik heb mijn regels.’ Ook in de 21ste eeuw wordt er nog altijd niet openlijk gepraat over menstruatie. Het taboe blijkt, verrassend genoeg, een product van het feminisme, vertelt historica Kaat Wils (KU Leuven), hoewel datzelfde feminisme er vandaag voor zorgt dat menstruatie bespreekbaarder wordt.
In de podcast Ongesteld stelt wetenschapsjournalist Liesbeth Gijsel alle ‘ongestelde vragen’ over menstruatie. Vrouwen vertellen hun verhaal. Experts geven tekst en uitleg.
In deze aflevering kom je onder andere te weten …
… dat ook mannen tot in de 18de eeuw soms menstrueerden
… waarom je beter geen tampon uit je handtas laat vallen als je op sollicitatiegesprek bent
… wat Disney te maken heeft met menstruatie
… waarom maandverband beschikbaar stellen in het secretariaat op de middelbare school geen goede oplossing is voor menstruatie-armoede
… waarom je tijdens de ramadan moeilijk kunt verstoppen dat je ongesteld bent
… waarom vrouwen verzwijgen dat ze menstrueren
… dat het tij langzaam aan het keren is
De podcast is een samenwerking tussen Eos Wetenschap en Radio 1. Vanaf 17 mei zijn alle afleveringen beschikbaar via www.eoswetenschap.eu/ongesteld, www.radio1.be en via de gebruikelijke podcastkanalen. Abonneer je op Eos-podcast 'Vraag het aan' en vind de afleveringen automatisch terug in je feed. Op onze website vind je nog meer achtergrondinformatie.
Shownotes
- Over de wortels van het taboe op menstruatie kun je alles lezen in deze scriptie van Kim Vancauwenberghe (KU Leuven).
- Wat gebeurt er als je tijdens een sollictatiegesprek een tampon uit je handtas laat vallen? Het experiment waar historica Kaat Wils in deze aflevering naar verwijst, vind je hier terug.
- Hoe vrouwen zichzelf gedragen, verandert als de man die tegenover hen zit, weet dat ze menstrueren. Dat werd onderzocht in dit experiment.
- Kaat Wils verwijst ook naar een Handbook of Critical Menstrual Studies.
- Een op de acht meisjes in Vlaanderen heeft af en toe geen geld genoeg om maandverband te kopen. De resultaten van de bevraging die de ngo Caritas deed in 2019 naar menstruatie-armoede, vind je hier terug.
- De Belgische Vrouwenraad, de koepel van vrouwenverenigingen, kreeg van de Vlaamse overheid de vraag om pilotprojecten op te zetten in de strijd tegen menstruatie-armoede. Ze schreef een standpunt over het thema en hoe dit probleem aan te pakken.
- Meisjes krijgen vandaag hun menstruatie op jongere leeftijd dan tweehonderd jaar geleden. Dit en dit onderzoek geven cijfers en uitleg.