De overgang kan je emoties overhoop halen, ondervond Annemie (51). ‘Ik barstte geregeld in tranen uit, ook op mijn werk.’ De overgang kan tot twaalf jaar duren, en gaat niet alleen gepaard met opvliegers, maar ook met hartkloppingen, angsten en geheugenproblemen. Is hormoontherapie aan te raden? Expert Herman Depypere en menopauzeconsulent Ruth Delbeke geven uitleg en tips.
In de podcast Ongesteld stelt wetenschapsjournalist Liesbeth Gijsel alle ‘ongestelde vragen’ over menstruatie. Vrouwen vertellen hun verhaal. Experts geven tekst en uitleg.
In deze aflevering kom je onder meer te weten
… waarom de overgang op een burn-out lijkt
… waarom vrouwen van vijftig plots egoïstisch worden
… hoe dat zit met hormoontherapie en het risico op hart- en vaatziekten en kanker
… waarom het belangrijk is om te weten of je in de overgang zit, ook al heb je er geen last van
… waarom vrouwen van vijftigplus geen kinderen meer kunnen krijgen, terwijl bij dieren de wijfjes wel hun hele leven vruchtbaar blijven
…. wat vrouwen gemeen hebben met orka’s
… dat we de menstruatie te danken hebben aan rottende embryo’s
De podcast is een samenwerking tussen Eos Wetenschap en Radio 1. Vanaf 17 mei is hij beschikbaar via www.eoswetenschap.eu/ongesteld, www.radio1.be en via de gebruikelijke podcastkanalen. Abonneer je op Eos-podcast 'Vraag het aan' en vind de afleveringen automatisch terug in je feed. Op onze website vind je nog meer achtergrondinformatie.
Shownotes
- Een enquête bij vrouwen en huisartsen toont aan dat het beeld dat artsen van de menopauze hebben niet overeenkomt met wat vrouwen ervaren. Een artikel over dat onderzoek lees je hier.
- Veel bezorgdheden over hormoontherapie tegen overgangsklachten vindt zijn oorsprong in een Amerikaans onderzoek uit 2002. Meer informatie over de Women’s Health Initiative, en de kritiek op die studie, lees je hier.
- Orka’s kennen, net als mensen, een menopauze. Onderzoek bij de dieren levert extra ondersteuning voor de grootmoederhypothese: orka’s die hun ‘kleinkinderen’ helpen, geven meer genen door dan orka’s die tot op hoge leeftijd zelf jongen krijgen.
- Wetenschappelijk onderzoek naar die grootmoederhypothese vind je hier.
- Hoe de menstruatiecyclus is ontstaan in de loop van de evolutie kun je hier lezen.
- Evolutiebioloog Mark Nelissen, die aan bod komt in deze aflevering, heeft zelf ook een podcastreeks. Hij maakte onder meer een aflevering over de evolutionaire voordelen van ouder worden.