Wetenschappers besturen hersencellen met een smartphone
09 augustus 2019 door RWWetenschappers ontwikkelden een hersenimplantaat waarmee ze hersencircuits kunnen manipuleren via hun smartphone. Ze hopen dat het implantaat nieuwe behandelingen oplevert voor neurologische aandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer, verslaving en depressie.
Het implantaat is tot nu toe alleen onderzocht bij muizen. De onderzoekers plaatsten het in het brein van de proefdieren. Ze bestuurden het toestel vervolgens via een applicatie op hun smartphone. Zo bepaalden ze hoeveel medicijn werd vrijgegeven. En met behulp van lichtstralen in het brein konden ze zelfs de bewegingen van de muis sturen.
Er is nog meer bijzonders aan dit implantaat. Zo kan het medicijnreservoir nagevuld worden, zoals de inktpatronen in een printer. Er komen bovendien geen draden meer aan te pas. Andere implantaten met een vergelijkbare functie werken via stugge draden die het hersenweefsel op den duur beschadigden. Dat maakt een lange termijnbehandeling erg lastig.
De Amerikaanse en Koreaanse onderzoekers beschrijven hun apparaat in het vakblad Nature Biomedical Engineering. Ze hopen er naar eigen zeggen de geheimen van het menselijke brein verder mee te ontrafelen, en op termijn nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor neurologische aandoeningen.