Stem op je favoriete wetenschapscommunicator
Jaarprijzen Koninklijke Vlaamse Academie en Jonge Academie
Dit zijn de twaalf wetenschappers of teams die er vorig jaar het beste in slaagden om hun onderzoek naar het brede publiek te brengen. Op 23 november worden de laureaten in Brussel gehuldigd. Onderaan deze pagina kun je stemmen voor de Eos Publieksfavoriet.
Sofie Claerhout
PhD Cup
Voor het veelzijdige traject dat zij volgde naar aanleiding van haar overwinning bij de PhD-cup. Het enthousiasme waarmee zij inging op vele en diverse vragen om te communiceren naar een breed publiek is zonder meer indrukwekkend.
Wim De Clercq, Jan Trachet en Maxime Poulain
Verdwenen Zwinhaven
Voor hun innovatieve wetenschapscommunicatieproject ‘Verdwenen Zwinhavens’: een immersieve belevingsexpo met virtual en augmented reality, een fietsroute met VR-tijdskijkers. En met een bijzonder uitgebreid flankerend activiteitenpakket: webapp, publieksboek, gidsenopleidingen, groepstours, educatieve pakketten, publiekslezingen.
Thomas Hertog
Tentoonstelling ‘Voorbij de Oerknal’
Voor zijn grote inbreng in de tentoonstelling ‘Voorbij de Oerknal’ en allerlei wetenschapscommunicatieactiviteiten daarrond. Als wetenschappelijk curator bracht hij de kennis over de kosmologie en in het bijzonder over de oorsprong van ons heelal bij verschillende doelgroepen: aan de hand van lezingen, debatten, podcast, video’s, een boek en media-optredens. Een onderzoeker die met deze expo de meerwaarde van het verbinden van kunst met wetenschap ook nog eens onderstreept.
Wim Lagae
Wetenschapscommunicatie over de economie van wegwielrennen
Voor zijn sporteconomische en sportmarketingduiding bij het wereldkampioenschap wegwielrennen van 2021 dat in Leuven gehouden werd. Aan de hand van alternatieve, wetenschappelijk onderbouwde perspectieven op een populair, sterk gemediatiseerd sportevent daagt hij de conventionele narratieven over wielrennen uit. Het brede publiek krijgt handvatten aangereikt om de impact van grote sportevents zoals het WK wielrennen in een bredere context te plaatsen.
Thijs Lambrecht en Katrijn Vannerum
Florient: twee eeuwen Oost-Vlaamse flora
Voor hun project ‘Florient: twee eeuwen van Oost-Vlaamse flora’ dat een mooie wisselwerking tot stand brengt tussen biologie en geschiedenis, met een duurzame impact. Een zeer sterke combinatie van verschillende kanalen voor verschillende doelgroepen, wat leidde tot een groot en divers bereik.
Maarten Larmuseau
Citizen Science MamaMito
Voor zijn burgerwetenschapsproject MamaMito, dat tot doel had om zo veel mogelijk Vlamingen hun moederlijke stamlijn te laten opstellen en zo ook kennis te laten maken met de eigen ‘voormoeders’ en het mitochondriaal DNA. Er was bijzondere waardering omdat de aanpak deelnemers ook expliciet het onderzoeksproces liet ervaren.
Lode Lauwaert
Popularisering van de ethische reflectie op technologie en artificiële intelligentie
De jury waardeert in het bijzonder de duidelijke missie: via talloze kanalen – zijn boek “Wij, robots”, podcasts, opiniestukken, optredens op radio en televisie – de ethische reflectie op technologie en artificiële intelligentie (AI) stimuleren bij het brede publiek. Door zijn glasheldere en gepassioneerde communicatie, zijn genuanceerd en kritisch denken is bij velen het besef gegroeid dat ons leven sterk is verweven met technologie en dat het gebruik van AI ons voor pertinente ethische vraagstukken plaatst.
Filip Meysman, Ivan Nijs, Camille Allonsius, Jonas Lembrechts en Stijn Van de Vondel
CurieuzeNeuzen in de tuin
Voor hun burgerwetenschapsproject CurieuzeNeuzen in de tuin, dat door een uitgekiende communicatiecampagne en vernieuwende Internet-of-Things technologie een exceptioneel groot publiek bereikt, en zo breed sensibiliseert rond een belangrijk klimaat thema: hitte en droogte.
Gwendolyn Portzky
Silver, een serious game voor het versterken van de mentale veerkracht bij jongeren
Voor Silver, haar serious game voor het versterken van de mentale veerkracht bij jongeren. De vertaling van wetenschappelijke inzichten omtrent suïcide in een tool die levensreddend kan zijn en de veelzijdige communicatie daarover is een zeer bijzonder en waardevol wetenschapscommunicatieproject.
Nick Schryvers, Steve Vanlanduit, Yannick Engelmann, Lennart Fernandes, Domien Van der Elst en Maja Verstraeten
Fusieshow: Plasma’s. Fusie! Energie?
Voor hun Fusieshow: Plasma’s. Fusie! Energie? waarvan de centrale en thematische doelstelling is om leerlingen en leerkrachten te informeren over de mogelijkheden van kernfusie als toekomstige (relatief) schone energiebron en hen tevens de basisprincipes van kernfusie en plasma’s bij te brengen.
Jan Sermeus
STEM-speeltuin
Voor de STEM-speeltuin die hij ontwierp samen met collega’s van de Odisee hogeschool. De STEM speeltuin nodigt uit om te spelen, maar door kleine aanpassingen roept hij ook vragen op en worden al spelend STEM-zaadjes gepland. De STEM-speeltuin is een originele en zeer toegankelijke manier om kinderen te bereiken voor wie naschoolse activiteiten niet altijd evident zijn. Een zeer belangrijke stap voor wie inclusief wil werken aan wetenschappelijke geletterdheid.
Kevin Verstrepen
Bier en wetenschap
Voor zijn Massive Open Online Course (MOOC) en verwante laagdrempelige lezingen en presentaties over bier brouwen en wetenschap. De jury waardeert de slimme aanpak om via het brouwen van bier de kennis voor wetenschap aan te wakkeren en te vergroten bij het brede publiek. De onderliggende boodschap die ook meegegeven wordt is dat wetenschap alomtegenwoordig is in het dagelijkse leven.