Stem op je favoriete wetenschapscommunicator

Jaarprijzen Koninklijke Vlaamse Academie en Jonge Academie

 

Dit zijn de twaalf wetenschappers of teams die er vorig jaar het beste in slaagden om hun onderzoek naar het brede publiek te brengen. Op 14 november worden de laureaten in Brussel gehuldigd. Onderaan deze pagina kun je stemmen voor de Eos Publieksfavoriet. Dat kan tot 13 november.

Tinne Claes

Zaad zonder naam

…voor haar boek en podcastreeks ‘Zaad zonder Naam’ een genuanceerd en empathisch relaas van de  geschiedenis van de spermabank in België. De jury waardeerde de uitgekiende mediastrategie en was onder de indruk van de geleverde inspanningen rond storytelling.

 

 

Bram Constandt

Gokreclame

…voor zijn waaier aan activiteiten voor een divers publiek over gokreclame, waarmee hij erin slaagt om wetenschappelijke kennis over de impact van verschillende vormen van gokreclame breed te verspreiden en de kritische blik aan te scherpen, wat uiteindelijk mee geleid heeft tot een verbod op gokreclame en goksponsoring.

 

 

Elisabeth De Bruijn, Marie-Charlotte Le Bailly en Steven Van Impe

Helden in harnas

…voor ‘Helden in Harnas’, een tentoonstelling met flankerende communicatie over ridderroman  uit de 15e en 16e eeuw. De focus op het universele recept voor een goed heldenverhaal brengt deze oude romans opnieuw tot leven. Zo wordt cultureel erfgoed professioneel en veelzijdig ontsloten voor een breed publiek, geduid en bewaard.

 

Isabelle Devos, Sven Vrielinck en Sarah Heynssens

SOS Antwerpen

…voor ‘SOS Antwerpen’, hun boeiend en uitdagend burgerwetenschapsproject rond demografie en dood in Antwerpen, waarbij burgers aangespoord worden om zelf aan historisch onderzoek te doen. SOS Antwerpen betrekt niet alleen burgers bij de dataverzameling en -analyse, maar geeft hen ook echt inzicht in het proces van wetenschap.

 

Charlèss Dupont

Levenswensen kaarten

…voor haar drempelverlagend ‘Levenswensenkaarten’

project dat moeilijke onderwerpen rond vroegtijdige of voorafgaande zorgplanning, het levenseinde, sterven en de dood bespreekbaar maakt en tegelijk inkijk geeft in het wetenschappelijke proces achter de aanpak.

 

 

Annick Gilles

Boekpublicatie 'h(OREN)dol?!'

voor haar boek 'h(OREN)dol?!' dat op een toegankelijke manier de problematiek van tinnitus onder de aandacht brengt en de wetenschappelijke inzichten erover uit de doeken doet.

 

 

 

 

Liselot Hudders, Emma Beuckels, Ini Vanwesenbeeck, Elisabeth Van den Abeele, Steffi De Jans en Marloes de Brabandere

Magditonline.be

voor ‘Magditonline.be’, een maatschappelijk zeer relevant communicatieproject om het bewustzijn te verhogen omtrent de gevaren die verbonden zijn aan het delen van informatie over je kind op sociale media. De zeer heldere website werkt informerend en sensibiliserend, de inzet van influencers was een doordachte keuze.

 

Francisca Mullens

Podcast Welgemeend en website www.welwerk.be

…voor haar podcast ‘Welgemeend’ en de bijbehorende website www.welwerk.be die overtuigend bijdragen aan het vergroten van kennis en het ondersteunen van genuanceerde opinies over werk en werktijd bij een breed publiek.

 

 

Pieter Verstraete

Stiltezoekers: in de klas en in de wereld

…voor zijn tentoonstelling 'Stiltezoekers: in de klas en in de wereld', waarin de complexe thematiek van stilte vanuit historisch pedagogisch oogpunt werd belicht voor een breed publiek, met aandacht voor bijzondere doelgroepen.

 

 

Lara Schreurs

Vibe Check

…voor ‘Vibe Check’, een originele en wetenschappelijk onderbouwde campagne, met een mooie wisselwerking tussen communicatie en onderzoek, om aandacht te creëren voor de mentale gezondheid van jongeren en hun sociale mediawijsheid te verhogen.

 

 

Iris Stiers

Deelname aan diverse WeCom-formats met als thema exotenproblematiek

…voor haar veelzijdige en enthousiaste burgerwetenschaps- en communicatieactiviteiten rond  exotische planten en milieu, waarin informeren en sensibiliseren hand in hand gaan. Zij richt zich tot verschillende doelgroepen, inclusief scholen en jongeren, en past haar verhaal aan het doelpubliek aan.