Stem op je favoriete wetenschapscommunicator van 2024

Dit zijn de tien wetenschappers of teams die er vorig jaar het beste in slaagden om hun onderzoek naar het brede publiek te brengen. Op 19 november worden de laureaten in Brussel gehuldigd. Onderaan deze pagina kun je stemmen voor de Eos Publieksfavoriet.

Kathleen Beullens, Sofie Vranken en Femke Geusens

#Smokefree

Kathleen Beullens, Sofie Vranken en Femke Geusens worden onderscheiden met een jaarprijs wetenschapscommunicatie voor hun lespakket #Smokefree dat voorkomt dat jongeren starten met roken en vapen en daardoor een grote maatschappelijke impact heeft. De jury waardeert in het bijzonder de aanpak waarbij ingezet wordt op sociale mediawijsheid en jongeren zelf een gezondheidscampagne laat ontwikkelen, onder andere via sociale media.

Charlotte Colman

Kinderboek: Wie zit in de gevangenis? En andere bijzondere weetjes over misdaad en straf

Charlotte Colman wordt onderscheiden met een jaarprijs wetenschapscommunicatie voor haar kinderboek ‘Wie zit in de gevangenis. En andere bijzondere weetjes over misdaad en straf’, dat kinderen wetenschappelijk-onderbouwde informatie over regels, misdrijven en straffen op maat aanreikt.  Dit boek en de flankerende lezingen en mediaoptredens leren kinderen kritisch na te denken en in dialoog te gaan over regels, misdrijven en straffen en misverstanden te corrigeren des te belangrijker voor dit complex én onderbelicht onderwerp.

Marie DeCock

Diverse activiteiten in de wetenschapscommunicatie

Marie DeCock wordt onderscheiden met een jaarprijs wetenschapscommunicatie voor haar diverse vormen van communicatie volgend op haar overwinning van de PhD Cup. De jury ziet in haar een sterk voorbeeld van iemand die kansen voortvloeiend uit de PhD Cup volop aangrijpt en valoriseert. Met een volgehouden inspanning op sociale media bereikt ze een groot publiek dat ze inzicht geeft in het 'dagelijkse leven' van een onderzoeker in rechtswetenschappen, terwijl dit toch geen voor de hand liggend onderwerp is.

Stefan Meysman, Lisa Demets en Els Parmentier

Podcastreeks ‘De vorstinnen van Vlaanderen – Leading lady’s in de middeleeuwen’

Stefan Meysman, Lisa Demets en Els Parmentier worden onderscheiden met een jaarprijs wetenschapscommunicatie voor hun kwaliteitsvolle podcastreeks ‘De vorstinnen van Vlaanderen – Leading lady’s in de middeleeuwen’  waarmee  ze een ruim en divers publiek laten kennismaken met de minder bekende geschiedenis van middeleeuwse vrouwen en dat publiek ook inzicht verschaffen in de uitdagingen van historisch onderzoek.

Ellen Roels, Gabriël Van De Velde, Hendrik Cools, Niklas Steenackers en Bram Vanderborght

Workshops robotica waaronder het wereldrecord langste robotketen op Nerdland festival

Ellen Roels, Gabriël Van De Velde, Hendrik Cools, Niklas Steenackers en Bram Vanderborght worden onderscheiden met een jaarprijs wetenschapscommunicatie voor hun origineel en laagdrempelig project wereldrecord langste robotketen op het Nerdland-festival,  dat hoofdzakelijk kinderen aantrekt en hen op een speelse manier kennis laat maken met en enthousiasmeert voor robotica.

Sofie Thijs

Citizen Scienceproject Bodemleven

Sofie Thijs wordt onderscheiden met een jaarprijs wetenschapscommunicatie voor haar Citizen Scienceproject ‘Bodemleven’ waarbij ze burgers betrekt bij bodemonderzoek. De jury waardeert de combinatie van een groot bereik, zeer hoge graad van inclusie en actieve betrokkenheid van burgers. De deelnemers namen niet enkel stalen, maar bleven ook in contact met het onderzoek via maandelijkse nieuwsbrieven, website-updates, workshops en een interactief dashboard waarop ze de metingen uit hun eigen tuin konden volgen.

Kristof Titeca

Project ‘Nasser Road. Politieke Posters uit Uganda’.

Kristof Titeca wordt onderscheiden met een jaarprijs wetenschapscommunicatie voor zijn project ‘Nasser Road. Politieke Posters uit Uganda’ dat er met een fotoboek, een tentoonstelling en diverse bijkomende activiteiten in slaagt om een zwaar en gevoelig onderwerp (de veranderende geopolitieke context, de rol van het Globale Zuiden en Afrika) tot bij een groot publiek te brengen. Erg slim en origineel aangepakt door de kracht van beelden te laten spreken.

Marie-Anne Vanderhasselt

Boek: Ouders onder hoogspanning. Hoe stress in je gezin begrijpen en aanpakken

Marie-Anne Vanderhasselt wordt onderscheiden met een jaarprijs wetenschapscommunicatie voor haar boek ‘Ouders onder hoogspanning. Hoe stress in je gezin begrijpen en aanpakken’. Vanuit de eigen expertise (onderzoek naar stress) schreef ze een verbredend boek dat zich specifiek richt op stress bij ouders. Het succes van het boek en van de bijhorende zelftest op de website toont aan dat ze beantwoorden aan een vraag bij de doelgroep, waarop nog verder ingespeeld wordt via bijdragen in de pers en met lezingen.

Maïka De Keyzer, Ilse De Vos, Bert Oben en Pieter Vermeule

De Humaniakken-podcast

Maïka De Keyzer, Ilse De Vos, Bert Oben en Pieter Vermeulen worden onderscheiden met een jaarprijs wetenschapscommunicatie voor hun Podcast ‘De Humaniakken.’ ‘De Humaniakken’ is een bulletin over onderzoeksnieuws uit diverse menswetenschappen dat ze maandelijks opnemen. De technische kwaliteit is hoog en er zit een verfrissende speelsheid in de dialogen. Door het toegankelijke taalgebruik, de interessante weetjes en de goedgekozen linken met herkenbare situaties uit het dagelijkse leven wordt het gesmaakt door een breed publiek.

Brahim Zarouali

Wetenschapscommunicatie over de impact van digital media op mens en maatschappij

Brahim Zarouali wordt onderscheiden met een Jaarprijs Wetenschapscommunicatie voor zijn uitstekende bijdrage aan de wetenschapscommunicatie over de impact van digitale media op mens en maatschappij. Hij speelt een belangrijke maatschappelijke rol door zijn expertise breed te delen, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van digitale geletterdheid en mediawijsheid bij het grote publiek. Het afgelopen jaar stond zijn wetenschapscommunicatie vooral in het teken van de impact van sociale media op politieke verkiezingen, een thema dat bijzonder relevant was in het verkiezingsjaar.

De Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie worden uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. De uitreiking vindt plaats op 19 november 2024 in Brussel. Wil je erbij zijn? Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.