Ruimte
Broeikasklimaat slaat sneller op hol dan gedacht
Het broeikasklimaat van een planeet kan sneller op hol slaan dan tot nu toe werd gedacht.
'Komeet van de eeuw' wordt waarschijnlijk een flop
Aangekondigd als een spectaculaire verschijning aan de sterrenhemel, maar vermoedelijk wordt het niets.
Voor de geschiedenis van de aarde reis je naar de maan
Om meer over de evolutie van de aarde te weten te komen, is Wim van Westrenen gaan kijken naar de maan.
Winterlandschap op Mars
Miljarden jaren geleden sneeuwde het op Mars. Die neerslag was verantwoordelijk voor de drainagesystemen op de Rode Planeet.
Cassini kiekt aarde
De ruimtesonde Cassini maakte vanuit zijn baan rond de geringde planeet Saturnus een fotomozaïek waarop ook de aarde zichtbaar is, als een kleine blauwe stip op 1,44 miljard kilometer afstand.
Gevonden: de raketmotoren van Neil Armstrong
De raketmotoren die Neil Armstrong en zijn bemanning van de beroemde Apollo 11-missie richting maan lanceerden, zijn teruggevonden in de Atlantische Oceaan.
Nieuwe 'smaakverandering' van neutrino's waargenomen
Door een bundel neutrino's via de aardkorst naar een 295 kilometer verderop staande detector te schieten, hebben wetenschappers nieuw gedrag van deze ongrijpbare subatomaire deeltjes waargenomen.
Aards goud is afkomstig van botsende neutronensterren
Waarnemingen van een korte gammaflits laten zien waar het goud op aarde (en elders) vandaan komt: het ontstaat bij botsingen tussen neutronensterren.
Hubble ontdekt veertiende Neptunusmaan
Op foto's van Neptunus, tussen 2004 en 2009 gemaakt door de Hubble Space Telescope, is een nieuwe maan van de verre reuzenplaneet ontdekt.
Een klein beetje water op Mars
Dat metershoge rotsblokken op het oppervlak van Mars snel afbrokkelen suggereert dat er een klein beetje water aanwezig moet zijn.
Exoplaneet HD 189733b is blauw
Het is voor het eerst dat de werkelijke kleur van een planeet buiten ons zonnestelsel is gemeten.
Satelliet brengt 'staart' van het zonnestelsel in beeld
Ons zonnestelsel heeft, net als een komeet, een staart. De NASA-satelliet IBEX heeft nu voor het eerst de structuur ervan in kaart gebracht.
Storm uit de ruimte
Als het stormt in de ruimte, druppelt het op aarde. Zonnestormen kunnen stroompannes veroorzaken en communicatie en navigatie in de war sturen. De zon nadert een periode van maximale activiteit. Zijn we daar klaar voor?
Nieuwe techniek detecteert water op exoplaneten
Astronomen hebben een 'vingerafdruk' van watermoleculen gedetecteerd in de atmosfeer van een planeet die om een andere ster cirkelt.
Maanvoertuigen worden bedolven met stof
Modelberekeningen laten zien dat de maanvoertuigen vooral rond zonsopkomst en -ondergang worden bedolven met stof.
Schokgolf asteroïde ging aarde twee keer rond
De ontploffing van een asteroïde in februari boven de Russische Oeral, was zo hevig dat de schokgolf twee keer de aarde rondging.
Voyager 1 ontdekt onbekende regio
De Voyager 1 heeft een nieuwe regio aan de rand van ons zonnestelsel ontdekt. De grens met de interstellaire ruimte komt langzaam dichterbij.
Drie planeten in leefbare zone van nabije ster
Het planetenstelsel van de ster Gliese 667C is het eerste planetenstelsel dat we kennen met een volgepakte leefbare zone.