Ruimte
Planetoïde-inslag leidde mogelijk toch tot 'vuurstorm'
Een nieuwe analyse van de omstandigheden na de inslag van een tien kilometer grote planetoïde in Mexico, 66 miljoen jaar geleden, wijst erop dat deze werd gevolgd door een wereldwijde vuurstorm.
Curiosity's laser 'ziet' mogelijk rotsvernis op Mars
Op aarde kan zo'n donkeroranje tot zwart laagje gevormd worden door micro-organismen, maar rotsvernis kan ook een niet-biologische oorsprong hebben.
Ruimtesonde bereikt 'schil' van zonnestelsel
Dan heeft voor het eerst een bouwsel van de mens ons zonnestelsel verruild voor de eindeloze ruimte tussen de sterren.
LOFAR-telescoop ‘open for business’
Dankzij de radiotelescoop LOFAR in Noord-Nederland, de grootste in de wereld, zijn tien miljard jaar oude radiogolven eindelijk waar te nemen.
EU en Rusland bereiden Marsmissie voor
De Europese en Russische ruimtevaartorganisaties ESA en Roskosmos organiseren in 2016 en 2019 een gezamenlijke Marsmissie.
Mars was ooit bewoonbaar
De omstandigheden op Mars zijn in het verleden ooit gunstig geweest voor het vóórkomen van micro-organismen.
Leven op aarde dankzij kometen?
Kometen en meteorieten hebben wellicht een grotere rol gespeeld bij het ontstaan van het leven op aarde dan tot nu toe werd aangenomen.
Wordt Benedictus XVI sterrenkundige?
Het nieuwe verblijf van de oude paus heeft kleine sterrenwachten. En in de staat Arizona staat zelfs een speciale Pope Scope.
Aarde heeft soms drie stralingsgordels
Uit onderzoek met de Van Allen-ruimtesondes van NASA blijkt dat onze planeet niet altijd omgeven is door twee stralingsgordels, maar soms door drie.
Belgen ontdekken zwaarste meteoriet sinds 1988
Belgische wetenschappers hebben in Oost-Antarctica een meteoriet van 18 kg gevonden. Het is de grootste meteoriet die in de regio gevonden werd sinds 1988.
Kandidaten gezocht voor bemande Marsmissie
Amerikaans miljardair en ‘ruimtetoerist’ Dennis Tito wil een bemande vlucht naar Mars in 2018. Het moet volgens Tito haalbaar zijn om met een investering van ongeveer een miljard dollar de benodigde techniek te ontwikkelen.
Russische meteoriet was Apollo-planetoïde
De zware meteoriet die explodeerde boven de Russische stad Tsjeljabinsk behoorde tot een groep aardscheerders waarvan de langgerekte omloopbaan de baan van de aarde kruist.
ESA gaat planetoïde Didymos beschieten
Europese en Amerikaanse ruimteonderzoekers willen ervaring op doen met het afbuigen van kleine planetoïden.
Aardscheerder vastgelegd in radarfilpje
Beelden van planetoïde 2012 DA14, die op vrijdagavond 15 februari op minder dan 28.000 kilometer afstand langs de aarde scheerde.
Planeet kleiner dan Mercurius ontdekt
Wetenschappers hebben de tot nu kleinste planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt.
Gewonden na meteorietinslag in Rusland
Het Russische Oeralgebied is deze ochtend getroffen door een inslag van één of meerdere meteorieten. Er zouden minstens 1.000 gewonden zijn. Ook de materiële schade is groot.
Naderende planetoïde is wetenschappelijk buitenkansje
Vrijdagnacht scheert planetoïde 2012 DA14 op een afstand van nog geen 28.000 kilometer langs het aardoppervlak. Belangstellenden kunnen de passage live volgen.
Gevaar uit de ruimte
Vandaag cirkelen een duizendtal grote kometen en planetoïden in de buurt van de aarde. Hoe groot is het risico dat wij zo’n ding op ons hoofd krijgen?