Aardatmosfeer kreeg het zwaar te verduren

03 december 2014 door Govert Schilling

De oorspronkelijke, primitieve dampkring van de aarde, zoals die aanwezig was kort na het ontstaan van onze planeet, is vermoedelijk weggeblazen door een bombardement van relatief kleine kosmische projectielen.

De oorspronkelijke, primitieve dampkring van de aarde, zoals die aanwezig was kort na het ontstaan van onze planeet, is vermoedelijk weggeblazen door een bombardement van relatief kleine kosmische projectielen. Die conclusie trekken onderzoekers van o.a. het Massachusetts Institute of Technology op basis van gedetailleerde computersimulaties en -berekeningen.

Eerder werd aangenomen dat de oeratmosfeer van de aarde de ruimte in geblazen kon zijn als gevolg van de enkelvoudige botsing met een grote protoplaneet. Daarbij zou het binnenste van de aarde echter volledig gesmolten moeten zijn, en er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat dat is gebeurd. Uit de nieuwe berekeningen, gepubliceerd in het vakblad Icarus, blijkt nu echter dat een groot aantal kleinere inslagen ook in staat is om de oeratmosfeer weg te blazen.

Ca. 4,5 miljard jaar geleden - rond de periode waarin ook de maan ontstond - moet de aarde getroffen zijn door een groot aantal kleinere hemellichamen, zogeheten planetesimalen, met afmetingen in de orde van enkele honderden kilometers. Bij elke inslag werd een groot deel van de atmosfeer weggeblazen. Uiteindelijk kan de aarde op die manier zijn oorspronkelijke dampkring volledig zijn kwijtgeraakt.

De onderzoekers denken dat de kosmische projectielen ook nieuwe vluchtige bestanddelen op aarde gebracht hebben, waaruit zich een nieuwe dampkring vormde, met een andere samenstelling. In het geval van de aarde is die samenstelling later nog eens ingrijpend gewijzigd door het ontstaan van leven.