De hemel boven de Paranal-sterrenwacht van ESO in de Chileense Atacamawoestijn is de donkerste en helderste van alle astronomische sterrenwachten ter wereld. Een industrieel megaproject brengt die duisternis in gevaar.
Op 24 december heeft AES Andes, een dochteronderneming van het Amerikaanse energiebedrijf AES Corporation, een milieueffectrapportage aangevraagd voor een enorm nog te bouwen industrieel complex nabij de Paranal-sterrenwacht van ESO in de Chileense Atacamawoestijn. De hemel boven Paranal is de donkerste en helderste van alle astronomische sterrenwachten ter wereld.
Het industriële megaproject is gepland op slechts vijf tot elf kilometer van de telescopen van Paranal. De verwachting is dat het complex door lichtvervuiling onherstelbare schade zal toebrengen aan de sterrenkundige waarnemingen. Het megaproject beslaat een industrieel complex van meer dan vijf bij zes kilometer – groter dan een stad als Leiden. Het omvat de bouw van een haven, fabrieken voor de productie van ammoniak en waterstof en duizenden generatoren voor de stroomopwekking.
Sinds de ingebruikname in 1999 heeft de Paranal-sterrenwacht — gebouwd en beheerd door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) — gezorgd voor belangrijke doorbraken in de sterrenkunde, zoals de eerste foto van een exoplaneet en de bevestiging van de versnelde uitdijing van het heelal. Ook speelden de telescopen op Paranal een belangrijke rol bij de Nobelprijs voor natuurkunde in 2020 voor het onderzoek van het superzware zwarte gat in het centrum van de Melkweg. De sterrenwacht is een belangrijke aanwinst voor astronomen over de hele wereld. Daarbij komt nog dat op de nabijgelegen Cerro Armazones de Extremely Large Telescope (ELT) van ESO wordt gebouwd, ’s werelds grootste telescoop in zijn soort — een revolutionaire faciliteit die onze kennis over het heelal drastisch zal veranderen.
Volgens ESO is verplaatsing van dit project de enige effectieve manier om onomkeerbare schade aan de unieke hemel van Paranal te voorkomen.