Zwaartekrachtgolven voor de vierde keer waargenomen
28 september 2017 door Eos-redactieOp 14 augustus werden opnieuw zwaartekrachtgolven gemeten. De golven zijn afkomstig van het botsen van twee zwarte gaten, op een afstand van 1,8 miljard lichtjaar van de aarde.
Op woensdag 14 augustus maakten astronomen op een G7-conventie in Turijn bekend dat de LIGO- en Virgo-detectors zwaartekrachtgolven hadden waargenomen.
Deze golven ontstonden door de botsing van twee zwarte gaten op 1,8 miljard lichtjaar van hier. Het ene zwarte gat had ongeveer 31 zonmassa’s, het andere 25. Toen ze clashten, smolten ze samen tot een nieuw zwart gat met 53 zonmassa’s. Een ‘overschot’ van 3 zonmassa’s is als pure energie de ruimte in gevloeid. De deiningen in de ruimtetijd die daaruit voortkomen, zijn zwaartekrachtgolven.
Uniek aan deze gebeurtenis is dat de zwaartekrachtgolven voor het eerst ook door de Virgo-detector werden waargenomen. Deze detector, die in Pisa staat, was amper twee weken online toen het samen met de twee Amerikaanse LIGO-detectors in Hanford (Washington) en Livingston (Louisiana) de meting deed. Om de minuscule deiningen te kunnen registreren, moeten de detectors een gevoeligheid kunnen waarnemen die 1.000 keer kleiner is dan de doorsnede van een atoomkern.
Het is de vierde keer in twee jaar tijd dat detectors zwaartekrachtgolven waarnemen.