microplastics
Plastic deeltjes komen via je neus in de hersenen terecht
Microplastics kunnen onze hersenen bereiken via de neus. Het is nog onduidelijk welk effect dat heeft op ons brein.
Krijg ik minder microplastics binnen als ik mijn drinkwater eerst kook?
Een nieuwe studie toont aan dat het koken van kraantjeswater zou helpen om het aantal microplastics dat je binnenkrijgt te verminderen. Moeten we ons zorgen maken over die microplastics? En wat kunnen we zelf doen om ze te vermijden? We vragen het aan Jana Asselman, professor mariene biotechnologie en milieutoxicologie aan de Universiteit Gent.
Microplastics werken antibioticaresistentie in de hand
Dat bacteriën zich best thuis voelen op microplastics, was al bekend. Nu blijkt dat deze minuscule plastic deeltjes voor micro-organismen een ideaal platform vormen om genetisch materiaal uit te wisselen, waaronder genen die verantwoordelijk zijn voor antibioticaresistentie.
Plastic deeltjes koelen het klimaat (een beetje)
De aanwezigheid van microplastics in de atmosfeer blijkt een impact te hebben op het klimaat. Net als stof- of roetdeeltjes zorgen ze voor een zekere verkoeling doordat ze zonlicht reflecteren vooraleer het de aarde bereikt. Maar of dat nu goed nieuws is...
Zo reizen microplastics de wereld over
In nauwelijks zeventig jaar hebben we zoveel plastic geproduceerd en gebruikt dat microplastics in ieder ecosysteem op aarde terug te vinden zijn. De mobiliteit van die deeltjes begint stilaan te lijken op die van andere globale cyclussen zoals water of koolstof.
Mei was een wake-upcall
Vorige maand kregen we uitzonderlijk veel slecht nieuws over de staat van de planeet. Misschien hebben we net dat nodig, denkt oceanoloog Jan Stel.
Eten we elke week een bankkaart?
Volgens het Wereldnatuurfonds krijgen we zo’n vijf gram microplastics per week binnen, ongeveer het gewicht van een bankkaart. Klopt dat?
Meer dan helft van plastic afval komt uit onze wasmachines
Onderzoekers identificeren de plasticvervuiling op een Spaans strand. 57 procent bleek afkomstig van kledij.
De vele levens van een peuk
Sigarettenpeuken prijken al jaren bovenaan in de top tien van het strandafval. Ze breken af tot nanoplasticvezels en belanden zo op ons bord. Oceanoloog Jan Stel pleit voor een opruimbelasting.