Universiteit
Academische uitgevers aangeklaagd wegens uitbuiting van wetenschappers
De Amerikaanse neurowetenschapper Lucina Uddin klaagt zes grote uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften aan. De uitgevers zouden samenspannen om op een onwettige manier miljarden dollars te verdienen.
Wie betaalt, bepaalt? Academische vrijheid en financiering vandaag
Academische vrijheid staat de laatste jaren centraal in debatten over hoger onderwijs. Maar die debatten gaan nog onvoldoende over hoe academici juist betaald worden, schrijft Marie-Gabrielle Verbergt (FWO – UGent). Haar doctoraat werpt een kritische blik op academische vrijheid en financiële afhankelijkheid.
‘De prof is voor velen nog altijd een witte oudere man’
Ja, er is aandacht voor diversiteit binnen de universiteit. Maar dat moet verder gaan dan weer een diversiteitsteam dat portretten van vrouwen gaat ophangen. ‘We moeten beseffen dat we denken vanuit een bepaald wereld- en mensbeeld, en dat wetenschap niet altijd neutraal is.’
Wat universitaire tradities en carnaval met elkaar gemeen hebben
De universitaire wereld heeft carnavaleske kantjes en omgekeerd. Sylvia Wenmackers neemt elf overeenkomsten door.
Academische grabbelton
Externe belangen kunnen de academische vrijheid onder druk zetten. Maar wat houdt die vrijheid precies in? Wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers over competitie, censuur en contracten.
Studeren in tijden van corona
Vorige maand begon ook aan de Universiteit Antwerpen het nieuwe academiejaar. Daar ging een hoop voorbereidend werk aan vooraf, weet Els Prinsen, professor en voorzitter van de Onderwijscommissie Biologie aan de UAntwerpen. Welke impact heeft de coronacrisis vandaag op het universiteitsleven?
‘Wat er buiten de campus gebeurt, dát wordt cruciaal’
Wat zal het effect zijn wanneer straks tienduizenden studenten naar de universiteitssteden afzakken? Verschillende buitenlandse universiteiten stelden al covid-uitbraken vast. ‘We moeten ervoor opletten dat dit geen brandversneller voor de epidemie wordt.’
Vrouwen in de wetenschap: dit zijn de voortrekkers uit het verleden
In 1880 waren de eerste vrouwen welkom aan Belgische universiteiten. Dat was pas de eerste stap in de strijd voor een betere positie van vrouwen in de academische wereld.
Vlaamse universiteiten slordig met klinische studies
De resultaten van klinische studies moeten binnen het jaar publiek worden gemaakt. Vooral universiteiten zondigen vaak tegen die regel, ook in Vlaanderen.