intelligentie
Krassende kraaien tellen tot vier
Kraaien kunnen hardop tellen, net zoals peuters dat doen.
Zijn planten slim?
Zijn planten intelligent? Sinds de jaren 1990 zijn termen als intelligent plantgedrag, plantenbrein of -bewustzijn gemeengoed. Maar er weerklinkt ook kritiek. De toewijzing van menselijke eigenschappen aan planten gaat voor sommige ecologen een brug te ver.
Kippen herkennen zichzelf in de spiegel
Dat kan erop wijzen dat ze beseffen wie ze zijn.
Kaketoe handelt als ‘klusjesman’
Een bij vogelliefhebbers en kwekers bekende kaketoe-soort kan een ‘gereedschapskist’ transporteren en hanteren.
Wat AI ons kan leren over onze eigen intelligentie?
Artificiële intelligentie spreekt tot de verbeelding. Maar kan het ons ook iets leren over onze eigen intelligentie? Waarin zijn slimme machines beter dan mensen — en waarin (nog) niet?
Later word ik een genie. Word je slim geboren?
Waar zit intelligentie in je brein? En is het een kwestie van geluk, hard werk of een goede omgeving? Je hoort het van neurowetenschappers Boris Konrad en Tom Verguts, hoogleraar schoolpsychologie Karine Verschueren en klinisch geneticus Hilde Van Esch.
Slim! Wat onze intelligentie zo fascinerend maak
Wat is intelligent zijn? Is iedereen op dezelfde manier intelligent? Of bestaan er verschillende vormen en soorten van? Je hoort het in dit seizoen van de podcast Studio Brein, waarin Shalini Van den Langenbergh zoekt naar wat er zo fascinerend is aan ons brein en onze intelligentie.
Eksters zijn biologen te slim af
Australische biologen zenderden eksters om meer te leren over hun gedrag. Het experiment mislukte, maar toch leverde het onderzoek een straf nieuw inzicht op.
Worden baby's slimmer van Mozart?
Mozart componeerde prachtige muziek, daarover zullen velen het eens zijn. Maar word je ook intelligenter als je naar zijn stukken luistert?