gezondheid
Wat als tanden zichzelf konden genezen?
Wereldwijd loopt één op de vier kinderen tijdens het opgroeien een ernstig letsel aan het gebit op. Wat als zo'n beschadigde tand zichzelf zou kunnen genezen? Dat is waar Una Ivkovic (KU Leuven - FWO) haar tanden in zet. Zij werkt aan een hydrogel die stamcellen naar de wonde leidt om nieuw tandweefsel aan te maken en de beschadigde tand te herstellen.
VitB12 en algen, hoe zit dat nu eigenlijk?
Zijn algen een goede bron van vitamine B12?
De wondere wereld der microalgen
Wat zijn algen eigenlijk?
Een korte geschiedenis van het antitrombosemiddel rt-PA
In deze historische rubriek geeft blogger Gael een summier overzicht van de werking van recombinant tissue-type plasminogen activator (rt-PA). rt-PA is een wereldwijd gebruikt antitrombosemiddel mede ontwikkeld door de Belgische professor Désiré Collen.
Volkoren granen hebben een positief effect op je buikvet
Brood en pasta hebben niet altijd een even goede reputatie. Vooral vanuit alternatieve hoek wordt soms aangeraden om er niet te veel van te eten. Een nieuwe studie onderstreept echter het belang van volkoren granen.
Verzachten omega 3-vetzuren hoofdpijn?
Wie vaak last heeft van hoofdpijn, zou de frequentie van de pijn kunnen verminderen door over te schakelen op een mediterraan voedingspatroon, rijk aan producten met omega 3-vetzuren. Die worden immers gekoppeld aan de vermindering van hoofdpijn. Klopt dit?
Verpleging zag men als een roeping, verloning leek dus bijkomstig
Tijdens de eerste lockdown in 2020 applaudisseerden we massaal voor de helden van de zorg. Maar wist je dat verpleegkundigen in België zeer lang amper erkenning kregen en niet of nauwelijks werden verloond? Historicus Luc De Munck (KU Leuven) vertelt hoe dat zit.
Microalgen: van de mythe tot de kip of het ei.
Microalgen, de mythische organismen die de wereldhonger en het probleem van vervuilende fossiele brandstoffen gingen oplossen.
Online tool helpt proteïnewaarden sneller te analyseren
Proteïnen in ons lichaam kunnen ons vertellen wat er mis is wanneer we ziek zijn. Maar die data verwerken, vergt veel tijd. Met de tool QCquan.net wil bioinformaticus Joris Van Houtven (UHasselt - VITO) dit proces sneller doen verlopen.