post-truth
Waarom vals nieuws viraal gaat
De hoge snelheid waarmee ze wordt geproduceerd, verklaart waarom nep nieuws en hoaxes viraal gaan op sociale media.
Wij eisen een vrije en toegankelijke wetenschap
Dat we ooit van deur tot deur zouden gaan met On the Origin of Species onder de arm, grapte ik op Facebook, nadat ik een Jehova-getuige een half uur aan de deur had gehad. Zover zijn we nog niet, maar het lachen vergaat toch sneller dan gedacht: nu zaterdag maken mensen in meer dan 500 steden over de hele wereld een vuist voor wetenschap.
6 redenen om mee te stappen in de March for Science
Op 22 april verzamelen wetenschappers en vrienden van de wetenschap in Brussel en Amsterdam om het belang van wetenschap te benadrukken.
Wij eisen nuance
Op 22 april, de internationale dag van de aarde, trekken wetenschappers wereldwijd de straat op. Ook Sylvia Wenmackers protesteert mee. In dit opiniestuk verdedigt ze waarom.
Eén ei is geen ei
In het post-truth-tijdperk worden wetenschappelijke feiten al eens tot meningen gereduceerd. Plots wordt vaccineren een omstreden onderwerp.
Waarom we wetenschappers niet altijd geloven
We houden krampachtig vast aan onze overtuigingen, in weerwil van de feiten. De oplossing? Jiujitsu, gericht op de onderbuik
Antwoorden aan een klimaatscepticus
Doorgaans is het beter niet rechtstreeks te reageren op uitlatingen van klimaatsceptici. Ze staan immers niet open voor een discussie gebaseerd op wetenschappelijke feiten. Ik ga hier toch in op de commentaren, omdat de antwoorden erop duidelijk maken hoe feiten verdraaid worden om twijfel te zaaien over klimaatverandering