brein
Mannen en vrouwen hebben andere hersenen. Hoog tijd om daar echt rekening mee te houden
Decennialang was de man de standaard in geneeskundig onderzoek. Vrouwen zijn wat kleiner, hebben borsten en een baarmoeder, maar verder zijn we biologisch gezien hetzelfde, was het motto. We moeten af van die ‘bikinivisie’, ook als het over het brein en mentale aandoeningen gaat.
Zijn mannen slimmer dan vrouwen? - Podcast
De hersenen van mannen en vrouwen zitten anders in elkaar. Kloppen de clichés dan ook? Om dat te achterhalen, lieten Eos-redacteurs Liesbeth Gijsel en Kim Verhaeghe hun hersenen scannen. Je hoort er alles over in onze podcast.
Hoe de duikrespons zuurstof voor de hersenen bewaart
Als we ons hoofd onder water steken en stoppen met ademen, trekt het bloed naar het midden van ons lichaam en gaat ons hart trager slaan. De duikrespons moet onze hersenen vrijwaren van zuurstoftekort. Inspanningsfysioloog Jan Bourgois onderzoekt het fenomeen al jaren.
Welk effect hebben psychedelische paddenstoelen op het brein?
Welke activiteit is er in de hersenen tijdens een psychedelische beleving? Maastrichtse en Luikse wetenschappers zochten het uit.
De hersenen van mannen en vrouwen onder het vergrootglas van AI
De hersenen van biologische mannen en vrouwen lijken meer op elkaar dan dat ze van elkaar verschillen. Toch zijn ze niet identiek. Aan de hand van artificiële intelligentie kunnen we mogelijke verschillen op onzichtbaar kleine schaal bestuderen.
Bewegen is goed voor het brein. Welk mechanisme zit daar achter?
Lichaamsbeweging is niet enkel goed voor de spieren, maar ook voor de gezondheid van de hersenen. Dat komt doordat spieren tijdens het sporten moleculen afgeven die de hersenfunctie verbeteren. Daar spelen zenuwvezels een belangrijke rol bij, blijkt nu uit Amerikaans onderzoek.
Nieuw AI-circuit bootst menselijk brein na
Een nieuw type transistor stelt AI-hardware in staat om informatie te onthouden en te verwerken zoals het menselijk brein dat doet.
Elon Musk heeft een wild plan om hersenen te linken aan computers
Draden gekoppeld aan een chip lezen de hersenactiviteit en een robot naait ze in het brein.
Een pintje doodt geen hersencellen
In een artikel op VRTNWS over de schadelijkheid van een verfrissend pintje, doet huisarts Sophie Tobback een verrassende uitspraak: ‘Bij elk glas sterven er hersencellen af.’ Klopt dat wel?