stereotype
Zijn mannen slimmer dan vrouwen? - Podcast
De hersenen van mannen en vrouwen zitten anders in elkaar. Kloppen de clichés dan ook? Om dat te achterhalen, lieten Eos-redacteurs Liesbeth Gijsel en Kim Verhaeghe hun hersenen scannen. Je hoort er alles over in onze podcast.
Meisjes en jongens: een wereld van verschil? Gevolgen van genderstereotypen bij kinderen
Wat zijn gender stereotypen en waarom is het belangrijk om hier als ouder aandacht aan te besteden?
Stop het gewichtsstigma in de gezondheidszorg
Gewichtsstigma in de gezondheidszorg is schadelijk voor de gezondheid en moet worden uitgebannen, schrijft hoogleraar Rachel Batterham.
Het zwakke geslacht bestaat niet – Een essentiële boodschap in de opvoeding
Het is belangrijk om de stilte rondom grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwen te doorbreken. Maar zou het niet logischer zijn om niet enkel te focussen op het “afleren” van fout gedrag maar kinderen meteen het juiste gedrag aan te leren? Doctoraal onderzoeker Margaux Verschueren (KU Leuven) geeft vijf tips voor de opvoeding van je zoon en dochter.
“Hoogbegaafd?!” Hoe ziet jouw leerkracht je?
“Volgend jaar komt Siska bij jou in de klas zitten, ze is hoogbegaafd.”
Wat denkt een leerkracht wanneer hij of zij deze boodschap te horen krijgt? We weten dat labels of korte omschrijvingen bepaalde stereotypes kunnen oproepen bij leerkrachten, bijvoorbeeld bij leerlingen uit minderheden of leerlingen met beperkingen. Maar wat roept het label ‘hoogbegaafd’ op? Positieve associaties? Of negatieve verwachtingen? In een experiment bij 522 Vlaamse leerkrachten-in-opleiding onderzochten we het.