COP26
Klimaattop van Glasgow
Ondanks zeer koude winter blijft zuidpoolijs smelten
Volgens een nieuwsbericht op de site van CNN was de winter van 2021 op Antarctica de op één na koudste ooit gemeten. En dat in een jaar van extreme hitte! Dat lijkt misschien goed nieuws voor de ijskap op de Zuidpool, maar de langetermijntrends zijn minder rooskleurig.
Dit moet je weten over de klimaattop
Aanstaande zondag start de klimaattop in Glasgow. Hoever staan we nu en wat zou de top moeten opleveren?
Beton stoot CO2 uit, het is geen netto-opslagplaats
Beton is geen carbon sink: het slaat niet meer CO2 op dan het uitstoot naar de atmosfeer. Het nieuwste IPCC-rapport beweert ook niet dat beton een netto-opslagplaats voor CO2 is, maar gebruikt betonnen gebouwen wél om de berekening van de fossiele CO2-uitstoot naar beneden bij te stellen. Hoe zit dat?
‘We hebben onze toekomst nog steeds zelf in handen’
De ergste doemscenario’s lijken we vooralsnog te hebben afgewend. Maar wat er met het huidige beleid wél op ons afkomt, willen we ook liever vermijden. Eos sprak met klimaatwetenschapper Joeri Rogelj over de positieve noten in het jongste klimaatrapport, (on)terecht alarmisme en ‘haalbaar en betaalbaar’ klimaatbeleid. ‘Streef naar 1,5 graden opwarming, bereid je voor op 4 graden.’
Extreem wordt het nieuwe normaal
Winters worden natter, zomers droger en warmer. Het risico op overstromingen stijgt, net als het aantal hittegolven. Hoe de klimaatverandering ons met meer extreem weer opzadelt, en wat we er – een beetje – tegen kunnen doen.
Morgen zijn we er weer, met meer brandweer
Zijn er echt meer bosbranden dan vroeger? In Europa alvast wel.
Antarctica smelt: de kust is niet veilig
De Antarctische ijskap verliest in steeds sneller tempo ijs. Worden op de zuidpool bepaalde kantelpunten overschreden, dan lijkt een metershoge zeespiegelstijging onvermijdelijk. De vraag is: hoe snel zal dat gaan en waar liggen die kritieke drempels?
Hoe ziet de toekomst van windenergie op zee eruit?
In 2008 installeerden we de allereerste windturbine voor onze kust. Intussen dekken een vierhonderdtal offshore windturbines tien procent van de totale elektriciteitsbehoefte in België. Het is de bedoeling om dat aandeel tegen 2026 te verdubbelen. Pieter Mathys (UGent en OWI) en Pieter Jan Jordaens (Sirris en OWI) blikken vooruit op de toekomst van deze razendsnel ontwikkelende sector.
Hoe verduurzamen we onze mobiliteit?
Luchtvervuiling, files, ongevallen, ruimtegebrek en een verward klimaat. Ons verkeer veroorzaakt heel wat schade. We kunnen ons nochtans duurzamer verplaatsen, en heel moeilijk is dat zelfs niet. Cathy Macharis, professor voor duurzame mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel, legt in deze podcastaflevering uit hoe dan wel.