algoritme
Hoe zie je of een foto gegenereerd is door AI?
Artificieel intelligente beeldgenerators maken fake foto’s zo echt dat we AI nodig hebben om ze te herkennen.
De prijs van een busticket voor het comfort van een taxirit
Stel je voor dat je een bus zou boeken net zoals je een rit via de taxi-app Uber kan bestellen. Dan moeten duizenden passagiers in honderden bussen gepland worden in minder dan 1 seconde. En zodra berekend, begint alles opnieuw omdat er nieuwe ritaanvragen zijn binnengekomen. Een complex algoritme dat dit kan, bestond nog niet. Nu wel.
Algoritme speurt naar mogelijk gevaarlijke asteroïden
In de Netflixfilm ‘Don’t look up’ dreigt de mensheid in een klap weggeveegd te worden door een inslaande komeet die amper zes maanden voor de inslag op de radar verschijnt. Maar hoe zit dat in het echte leven? Houden wetenschappers alles goed in de gaten of kan een brokstuk uit de ruimte toch haast ongemerkt inslaan?
Algoritme simuleert menselijke aanrakingen
Met ‘voelbare’ emoji’s passen onderzoekers een mouw aan fysiek contact op afstand.
AI-sommelier schrijft wijnrecensies zonder ooit een fles te ontkurken
Een nieuw AI-algoritme schrijft wijn- en bierrecensies die klinken alsof ze door menselijke critici zijn geschreven. Ligt manipulatie op de loer?
Hoe zorgen we ervoor dat de wetmatigheid uit sciencefiction fictie blijft?
De kracht van sciencefiction zit vaak in het exploreren van nieuwe mogelijkheden en de voor- en nadelen die ze meebrengen. Wat doen we met die informatie in de werkelijkheid?
Schrap de algoritmes
Toen blogger Hannelore zocht naar informatie over de diepzee, werd ze door algoritmes geleid naar video’s met ‘echte’ zeemeerminnen. Desinformatie is vaak minder onschuldig dan dat. Wat kunnen we eraan doen?
De link tussen sociale media en zonnestormen
De algoritmes die vrienden suggereren aan socialemediagebruikers kunnen ook meetsystemen met elkaar verbinden.
Waar een weg is, is wiskunde
Tijdens een eindeloze rit kijk je ongetwijfeld weleens naar het schermpje van de gps om te zien hoe lang het nog rijden is. Dat het toestel je dat kan vertellen, is te danken aan een knap staaltje technologie waarin heel wat wiskunde samenkomt. Wiskundige Ann Dooms (VUB) legt uit hoe die technologie werkt.