Algemeen
Eos niet langer actief op X
Eos Wetenschap zal vanaf nu geen berichten meer plaatsen op X.
Meest gelezen in 2024: het populairste jaaroverzicht van Eos Wetenschap
Een komodovaraan met ijzeren tanden, de onrustwekkende reis van een parasiet en een vrouwelijke narcist: dit waren in 2024 de populairste artikels op onze website.
Oorsuizen, slimme vrouwen en de Noordzee: dit zijn de meest beluisterde Eos-podcasts van 2024
Geen tijd om je te vervelen tijdens de kerstvakantie: we hebben meer dan zes uur aan interessante gesprekken voor je klaarstaan!
De beste wetenschapsboeken van 2024
Ben je op zoek naar een tof wetenschapsboek voor onder de kerstboom (of gewoon voor jezelf)? De Eos-redactie raadt je deze boeiende, grappige en mooie boeken over wetenschap aan.
Wetenschapscommunicatie: van mens tot mens
In een vorige blogpost vertelde ik hoe mijn outreach-avontuur startte met een inspirerende summer school en het oprichten van een Instagramprofiel voor mijn labo. Hier leid ik je verder doorheen mijn ervaringen met wetenschapscommunicatie, om je een beter idee te geven van de verrassend diverse mogelijkheden om je onderzoek in de spotlight te brengen.
Wetenschapscommunicatie: waar te beginnen?
Er wordt tegenwoordig steeds meer aandacht besteed aan wetenschappelijke outreach, en je kan als onderzoeker niet langer in je ivoren toren blijven zitten. Maar hoe pak je dat aan? Hier deel ik met plezier mijn scicomm-ervaringen, om je op weg te helpen bij je eigen outreach-avontuur.
Stem op je favoriete wetenschapscommunicator van 2024
Dit zijn de tien wetenschappers of teams die er vorig jaar het beste in slaagden om hun onderzoek naar het brede publiek te brengen. Op 19 november worden de laureaten in Brussel gehuldigd. Onderaan deze pagina kun je stemmen voor de Eos Publieksfavoriet.
Waarom burgerwetenschap een blijver is
Vandaag wordt citizen science misschien nog niet door iedere academicus omarmd, maar veel kritiek is weerlegd en verstomd.
Welke wetenschapper krijgt jouw stem voor de Vlaamse PhD Cup 2024?
Op 16 oktober strijden acht jonge wetenschappers voor de Vlaamse PhD Cup 2024. In aanloop naar de finale leggen ze jou hun jarenlange doctoraatsonderzoek uit in een kort filmpje. Bekijk de video’s, breng je stem uit voor de publieksprijs en maak kans op een PhD Cup-boekenpakket.
Van aula naar concertpodium: dit zijn de finalisten van de Vlaamse PhD Cup 2024
Tijdens een spannende halve finale bij SciMingo op 25 september bemachtigden acht onderzoekers een felbegeerd finaleticket. Ontdek hier welke wetenschappers op 16 oktober het podium van de Gentse Handelsbeurs beklimmen in de strijd voor de Vlaamse PhD Cup 2024.
Academische uitgevers aangeklaagd wegens uitbuiting van wetenschappers
De Amerikaanse neurowetenschapper Lucina Uddin klaagt zes grote uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften aan. De uitgevers zouden samenspannen om op een onwettige manier miljarden dollars te verdienen.
Wie betaalt, bepaalt? Academische vrijheid en financiering vandaag
Academische vrijheid staat de laatste jaren centraal in debatten over hoger onderwijs. Maar die debatten gaan nog onvoldoende over hoe academici juist betaald worden, schrijft Marie-Gabrielle Verbergt (FWO – UGent). Haar doctoraat werpt een kritische blik op academische vrijheid en financiële afhankelijkheid.
Ig Nobelprijs voor pijnlijke placebo’s, dode forellen en anale ademhaling
Afgelopen nacht reikte het magazine Annals of Improbable Research voor de 34ste keer de Ig Nobelprijzen uit - voor wetenschappelijk onderzoek dat je eerst doet lachen, maar dan doet nadenken. Plastic planten imiteren echte planten – of is het andersom – dronken wormen zijn trager dan nuchtere, en pijnlijke placebo’s werken beter.
Tekort aan bestuivers beperkt landbouwopbrengst wereldwijd
Het gaat al even niet goed met insecten, en dat heeft gevolgen voor de landbouw. Heel wat gewassen zijn immers afhankelijk van bestuivende insecten zoals bijen of zweefvliegen. Het tekort aan bestuivers maakt dat wereldwijd de opbrengst van gevoelige teelten onder het potentieel blijft.
Vlaamse PhD Cup geeft 16 jonge topwetenschappers een podium
De selectie van de Vlaamse PhD Cup 2024 is rond. Ontdek welke zestien jonge wetenschappers klaarstaan om hun jarenlange doctoraatsonderzoek te vertalen naar een krachtige en heldere presentatie van drie minuten.
11 Antwerpse scholieren winnen Eos Wetenschapsprijs
De jaarlijkse Eos Wetenschapsprijs UAntwerpen zet leerlingen met een grote interesse in wetenschap de kijker. Ze ontvangen een tweejarig abonnement op Eos magazine en bezoeken samen met hun ouders en leerkrachten een onderzoekslab van de universiteit.
PhDone? Doe mee aan de Vlaamse PhD Cup 2024
De Vlaamse PhD Cup is terug! Behaalde jij in de afgelopen twee jaar je doctoraat? Schrijf je dan nu in voor deze spannende pitchwedstrijd en maak kans op een vierdaagse mediatraining. De winnaar ontvangt een cheque voor de Vlerick Business School, krijgt de Universiteit van Vlaanderen over de vloer en maakt kans op een boekdeal met Academia Press.