diabetes
Diabetes is geen exclusieve 'witte mensen-ziekte’
Wat als een patiënt denkt dat diabetes geen echte ziekte is, maar enkel voorkomt bij westerse mensen? Zulke overtuigingen klinken misschien ongewoon, maar komen in de praktijk regelmatig voor. Ze laten zien hoe essentieel het is om medische zorg aan te passen aan de culturele context van patiënten en begrip te hebben voor verschillende wereldbeelden.
Vleermuizen ontwikkelden de gave van het snoepen zonder gevolgen
De Jamaicavruchtenvampier, een vleermuizensoort, eet elke dag tot twee keer zijn lichaamsgewicht aan suikerhoudend fruit. Toch ontwikkelen de dieren geen diabetes, obesitas of kanker. Leiden vleermuizen ons naar een wapen tegen diabetes?
Word je magerder door cafeïne?
Volgens een nieuwe internationale studie zou een hoger cafeïnegehalte in het bloed gelinkt zijn aan een lager risico op zowel obesitas als diabetes. De onderzoekers verklaren dat door het thermogeen effect van cafeïne. Dat betekent dat het lichaam door cafeïne meer calorieën verbruikt. Klopt dat?
Hoe een giftige slak diabetespatiënten kan helpen
Het gif van de kegelslak draagt bij aan de productie van snelwerkende insuline.
Beschermt vitamine D tegen diabetes type 2?
Vitamine D zou als ‘zonlichtvitamine’ door haar unieke hormonale werking beschermen tegen diabetes. Door vitamine D wordt de afgifte van insuline in je lichaam beter geregeld, waardoor je risico op diabetes vermindert. Klopt dat?
Stop het gewichtsstigma in de gezondheidszorg
Gewichtsstigma in de gezondheidszorg is schadelijk voor de gezondheid en moet worden uitgebannen, schrijft hoogleraar Rachel Batterham.
Onderhuidse chip moet diabetesprik vervangen
De medische wereld heeft het licht gezien. Als het aan de wetenschappers van de onderzoeksgroep siliciumfotonica van UGent en imec ligt toch. Chips die werken op licht zullen de toekomst van de medische analyse mee bepalen, te beginnen bij het monitoren van diabetes. Ingenieur Roel Baets legt uit waarom.
Wonden genezen met drop?
Glycyrrhizine, het actieve bestandsdeel uit de wortel van de zoethoutplant, zou wel eens diabetische wonden kunnen helpen genezen. Dat ontdekte Esther Hoste (UGent - VIB), die er hydrogels mee ontwikkelt voor wondbehandeling.
Is een gezonde levensstijl de beste behandeling voor diabetes type 2?
In zowat alle richtlijnen staat vermeld dat je levensstijl aanpassen de eerste stap is in de behandeling van diabetes type 2. In de praktijk wordt hier vaak te weinig op ingezet en al snel naar medicatie gegrepen. Onterecht, zo meent een groep van Nederlandse onderzoekers.