cellen
Ziektes behandelen met fotoporatie: ‘Je wilt iets in de cel brengen, maar die tegelijkertijd zo gezond mogelijk achterlaten’
Fotoporatie is een nieuwe en veilige methode om moleculen van buitenaf in cellen te plaatsen, met als doel die genetisch te wijzigen. Zo kunnen bijvoorbeeld immuuncellen, eens teruggebracht in de patiënt, beter ziektes zoals kanker bestrijden. Eos sprak met professor Kevin Braeckmans, hoofd van de onderzoeksgroep biofotonica aan de Universiteit Gent en bedenker van het innovatieve proces.
Deze cellen zijn de boosdoeners bij chronische pijn
Schwann-cellen zorgen voor de aanmaak van het isolatiemateriaal rond de zenuwen in ons lichaam. Volgens nieuw onderzoek zouden ze ook een sleutelrol spelen bij hypergevoeligheid en chronische pijn.
Hoe stokoude virussen een rol spelen bij de vorming van een embryo
In ons DNA zijn sporen te vinden van virussen die hun genetisch materiaal miljoenen jaren geleden achterlieten in onze verre, verre voorouders. Lange tijd werd aangenomen dat dit viraal DNA in ons genoom geen rol van betekenis speelde. Een foute opvatting, want hoewel het geen eiwitten codeert, vervult het wel degelijk belangrijke functies, zoals bij de ontwikkeling van het embryo.
Een pintje doodt geen hersencellen
In een artikel op VRTNWS over de schadelijkheid van een verfrissend pintje, doet huisarts Sophie Tobback een verrassende uitspraak: ‘Bij elk glas sterven er hersencellen af.’ Klopt dat wel?
‘We staan aan de vooravond van de snelste en meest ingrijpende verandering van de landbouw ooit’
De groeiende wereldbevolking en het ontsporende klimaat vergroten de druk op het land. In labs werken wetenschappers aan oplossingen als cellandbouw en precisiefermentatie.
De dodecaëder: het twaalfvlak met vele facetten
Onlangs ontdekte een Belgische amateurarcheoloog een fragment van een Romeinse dodecaëder. Die vondst is maar een van de vele voorbeelden van twaalfvlakkige figuren in de wetenschap en natuur.
Octopusachtige tentakels helpen kankercellen om weefsel binnen te dringen
Nieuw onderzoek laat zien hoe levende cellen hun omgeving verkennen en weefsel binnendringen.
Levende cellen printen met gelatine
Sinds kort kunnen we levende cellen 3D-printen, maar wat uit de printer komt lijkt dikwijls meer op een cellenpudding dan op een orgaan. Met aangepaste gelatine vormen de cellen een meer realistisch weefsel: de eerste stappen naar reserve-organen.
Een aan-uitknop voor de biologische klok
Een schakelaar kan de biologische klok in onze lichaamscellen oprekken van 24 uur naar 28 uur.