microbiologie
Microscopische spelers met macroscopische (klimaat)impact
Vaak denken we bij klimaatopwarming aan grote, zichtbare veranderingen zoals smeltende ijskappen of stijgende zeespiegels. Maar wist je dat zelfs de kleinste organismen op aarde, microben, een enorme impact hebben op het klimaat?
Hoe vagina-vriendelijk is jouw ondergoed?
Wist je dat liefst 3 op de 4 vrouwen tijdens hun leven wel eens last hebben van een vaginale schimmelinfectie? Maar speelt het type ondergoed dat ze dragen daarin een rol? Dat wil Leonore Vander Donck (UAntwerpen) uitzoeken.
Complexe interacties tussen bacteriesoorten maken biofilms hardnekkig
‘Sleutelbacteriën’ versnellen de vorming van een biofilm en de groei van andere bacteriën. Zo vormen ze een hoeksteen die het complexe web van bacteriën in een biofilm in stand houdt. Dat nieuwe inzicht, het resultaat van een Marie Skłodowska-Curie fellowship, kan bijdragen aan de beheersing en preventie van biofilms in de zuivelindustrie.
Zonder Louis Pasteur was (Franse) wijn geen lang leven beschoren
Wijn is al lang een economisch goed in Frankrijk. In de negentiende eeuw zat de consumptie ervan in de lift, maar bij transport naar een Franse uithoek of ander land bedierf de wijn geregeld. Scheikundige Louis Pasteur bestudeerde het nijpende probleem. Wat heeft hij voor wijn betekend?
Antoni van Leeuwenhoek liet ons bacteriën, zaadcellen en facetogen van insecten zien
Driehonderd jaar geleden overleed Antoni van Leeuwenhoek. De textielhandelaar maakte naam en faam met zijn revolutionaire microscopen, waarmee hij een geheel nieuwe wereld openbaarde. Zijn belang voor de microbiologie valt niet te overschatten. ‘Net toen iedereen begon te kijken naar het grote, richtte Van Leeuwenhoek zijn blik op het minuscule.’
Wat gebeurt er in je mond als je je tanden poetst?
Onze mond zit vol bacteriën, maar meestal hebben we daar geen last van. Waarom loopt het soms toch mis? Microbioloog Wannes Van Holm vertelt je alles over de microscopische vriendjes in je mond (en waarom je je tanden moet poetsen).
Hoe produceren bacteriën medicijnen?
Antibiotica dienen eenvoudig gezegd om bacteriën te doden. De medicijnen zijn tegelijk ook (minstens voor een deel) door bacteriën of schimmels gemaakt. Hoe doen ze dat? En hoe ontdekken onderzoekers bacteriën die interessante stoffen voor nieuwe geneesmiddelen produceren? Microbioloog Joleen Masschelein van het VIB en de KU Leuven legt het uit in deze aflevering.
‘Binnen de vijf jaar zullen artsen hun diagnose deels baseren op je darmflora’
Op de Dag van de Wetenschap hield onze lezingenreeks Grijze Cellen halt in het Gents Universiteitsmuseum (GUM). Eos-redacteur Ilse Boeren sprak er met microbioloog Jeroen Raes (KU Leuven) en biotechnoloog Marjan De Mey (UGent) over de wondere wereld van de micro-organismen.
Hoe microbieel eiwit vlees kan vervangen
Vlees is een belangrijke bron van eiwitten. Maar wist je dat je die eiwitten ook uit microben en bacteriën kan halen? Janne Spanoghe (UAntwerpen) wil met purperbacteriën een nieuwe eiwitbron op ons bord introduceren.