seks
Gerelateerde onderwerpen:
relaties genotWord je gezonder van seks?
Vaak seks hebben zou het risico om te sterven aan hart- en vaatziekten verminderen. Hoe zit dat?
Verblind door seks
Hoe dichter een mannelijke fruitvlieg bij een paring komt, hoe minder aandacht hij heeft voor gevaar. Dopamine speelt een hoofdrol in het verblinden van de zintuigen.
‘Veel vrouwen met mentale klachten denken niet aan de overgang. Ze menen dat er iets anders scheelt’
De overgang van vruchtbaar naar onvruchtbaar is voor veel vrouwen een rollercoaster. Eos-journalist Liesbeth Gijsel schreef een boek over alles wat je maar beter kunt weten en misschien niet durfde te vragen over de gevolgen van de pijlsnelle terugval van oestrogeen.
‘Sommige jongens weten niet dat vrouwen ook van seks kunnen genieten’
Wederzijdse instemming, relaties, diversiteit: het zijn thema’s die heel wat jongeren bezighouden. Maar komen ze ook voldoende aan bod in de lessen seksuele en relationele vorming op school? Of ligt de nadruk nog steeds op het biologische?
Zittenblijven? Deze alternatieven zijn efficiënter (en wellicht ook goedkoper)
Het jaar overdoen zou meer een stok achter de deur moeten zijn dan een gangbare maatregel.
Wat was er eerst: kus of koortslip?
Al vijfduizend jaar bezorgt hsv-1, de voornaamste stam van het herpesvirus, ons koortsblaasjes. Eerder weten genetici het ontstaan van de virusstam aan de opkomst van de romantische zoen, een gewoonte die volgens hen in de bronstijd in zwang kwam. Maar andere onderzoekers fluiten hen nu terug. We zouden elkaar al veel langer op de mond kussen.
Ook dieren hebben clitorissen. En die zijn gevarieerder dan gedacht
Lange tijd gingen wetenschappers ervan uit dat dieren geen clitorissen hadden. Nu komen ze erachter hoe gevarieerd die zijn.
Waarom penissen (en vagina's!) zo sterk verschillen
Past een penis alleen in de vagina van een soortgenoot, als een unieke sleutel op een uniek slot? Het is een van de hypotheses die wetenschappers onderzochten om te verklaren waarom penissen van verschillende diersoorten zo sterk van elkaar verschillen.
Hoe onderzoeken wetenschappers seks?
Waarvan raken we opgewonden? En gebeurt dat op dezelfde manier bij mannen als bij vrouwen? Het zijn vragen waar ook de wetenschap een antwoord op zoekt. Hoe gebeurt dat onderzoek? En wat kunnen we leren van de conclusies? Journalist Wim Swinnen ging op bezoek in een sekslab aan de universiteit van Maastricht en vertelt alles over het onderzoek naar seks aan Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein.