parasiet
Virussen in parasieten ontdekt die mogelijk ernstige ziektes veroorzaken
Wereldwijd zijn meer dan een miljard mensen besmet met parasitaire rondwormen, voornamelijk in tropische gebieden. Recent onderzoek heeft virussen in de rondwormen ontdekt die mogelijk bepaalde ziektes veroorzaken.
Tropische parasiet duikt op in Zuid-Europa: ‘Wees alert op deze symptomen’
Zwemmen in zoetwater in Zuid-Europa wordt riskanter door de opkomst van een tropische parasiet.
Hoe komt deze kikker aan een extra paar poten?
Ooit al last gehad van pulserende ogen met alle kleuren van de regenboog? Of opgestaan met een extra paar benen? Die kans is natuurlijk klein, maar voor dieren die slachtoffer zijn van parasitaire wormen genaamd ‘trematoden’ is dat dagelijkse kost.
Ook 200 miljoen jaar geleden al waren parasieten onmisbare lastpakken
Een oeroude krokodil had last van een soort rondworm, zo blijkt uit gefossiliseerde uitwerpselen. De vondst biedt een zeldzame blik op de ecologie van parasieten uit de tijd van de dino’s.
Nieuw medicijn blokkeert de overdracht van malariaparasieten door muggen
Een enkele injectie met het medicijn zou de overdracht tussen mensen via muggen gedurende een heel malariaseizoen kunnen voorkomen.
Bijnierhormonen redden levens bij malaria
Wereldwijd sterven jaarlijks 400.000 mensen, vaak kinderen, aan malaria. Kunnen glucocorticoïden, hormonen in de bijnieren, voorkomen dat een milde infectie evolueert en tot de dood leidt? Dat zoekt Leen Vandermosten (KU Leuven) uit.
In de voetsporen van een nieuwe soort
Belgische onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde reconstrueerden hoe een nieuwe menselijke parasiet ontstond ten gevolge van klimaatopwarming. In deze blog schrijft onderzoeker Frederik Van den Broeck hoe ze te werk gingen.
(Post)middeleeuwse Brusselaars werden geplaagd door diarree
Onderzoek van middeleeuwse en postmiddeleeuwse beerputten toont aan dat de Brusselse bevolking tussen de 14de en de 17de eeuw te kampen had met infecties door een resem darmparasieten.
De deuren sluiten voor een tropische parasiet
Elk jaar lopen 300.000 mensen -evenveel als het aantal inwoners van Antwerpen- de tropische ziekte Leishmaniasis op. Toch is de kans groot dat je nog nooit van de Leishmania-parasiet hoorde, want deze dodelijke ziekte krijgt weinig aandacht. Lieselotte Van Bockstal (UAntwerpen) wijdt er haar doctoraat aan.