bacterie
Met deze slijmlaag beschermen bacteriën zich tegen antibiotica
Naast het ontwikkelen van resistentie, kunnen micro-organismen zich ook op een andere manier verdedigen tegen antibiotica. Dat doen ze door zich te organiseren in een beschermende structuur: een biofilm.
De zoektocht naar nieuwe antibiotica start bij… bacteriën en schimmels!
Antibiotica redden jaarlijks miljoenen levens en zijn onmisbaar: zowel om bacteriële infecties te behandelen, als om ze te voorkomen bij operaties. Toch worden ze steeds minder effectief doordat bacteriën resistent worden. Daarom zoeken wetenschappers naar nieuwe antibiotica - vreemd genoeg bij bacteriën en schimmels zelf. Hoe zit dat?
Deze bacterie produceert het dodelijkste gif ter wereld, ook wel bekend als botox
De bacterie Clostridium botulinum maakt het dodelijkste gif dat we kennen: botuline. Verrassend genoeg redt het ook mensenlevens én gebruikt de schoonheidsindustrie het om rimpels te verbergen.
Marsgesteente met ‘luipaardvlekken’ is mogelijk bewijs van buitenaards leven
Mysterieuze ‘luipaardvlekken’ op Marsgesteente zouden het bewijs kunnen zijn van buitenaards leven - of gewoon van levenloze chemie. Om de waarheid te achterhalen moet de rots misschien terug naar de aarde worden gebracht.
Niet alleen bacteriën, maar ook virussen zijn belangrijk voor je darmgezondheid
We horen vaak over het belang van het menselijk microbioom - de enorme verzameling bacteriën en schimmels die op en in ons leven - als het gaat om onze gezondheid. Maar er is een ander, even belangrijk deel van deze microbiële gemeenschap dat veel minder bekend is: het viroom.
Deze bacterie kan elektriciteit opwekken
In het begin van de jaren 2000 stuitten wetenschappers op een ongelooflijke ontdekking over de bacterie Geobacter sulfurreducens. Een bijzondere eigenschap maakt haar een veelbelovend alternatief voor batterijen.
Waarom veroorzaakt E. coli zoveel blaasontstekingen?
E. coli vermenigvuldigt zich snel in de urinewegen. Amerikaans onderzoek onthult hoe dat komt.
Word jij ook ambassadrice van vrouwelijke gezondheid?
Vaginale gezondheid herbergt nog heel wat geheimen. Antwerpse onderzoekers van Isala starten nieuwe onderzoeksprojecten om die te ontrafelen. En daar kan jij ook aan meedoen.
Hoe bacteriën kanker en kankerbehandelingen beïnvloeden
In kankeruitzaaiingen zitten bacteriën die interageren met kankercellen en hun omgeving. Sommige van die bacteriën hebben ook invloed op de kankerbehandeling, blijkt uit Nederlands onderzoek.